Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Životní účet Josefa Koudelky

Vynikající retrospektivu zásadní postavy světové fotografie lze brát jako autorský epitaf

Prchavé jevy. (Rumunsko, 1968) • Autor: Josef Koudelka / Magnum Photos
Prchavé jevy. (Rumunsko, 1968) • Autor: Josef Koudelka / Magnum Photos

Na začátku srpna fotograf Josef Koudelka opustí svůj pařížský byt a znovu se na čas přesune do Prahy. Čeká ho autogramiáda knihy, která mu vyšla k aktuální retrospektivě Návraty v Uměleckoprůmyslovém museu. Publikace se nerodila snadno: jak je pro známého perfekcionistu typické, sazbu nechal několikrát opravovat a do dokonalosti knihu dovedl až za cenu několikaměsíčního zpoždění od březnové vernisáže. Výstava trvá do 23. září. Je jasné, že v takovémhle rozsahu se s Koudelkovou tvorbou na jednom místě budeme moci – jestli vůbec – znovu seznámit až za velmi mnoho let. Čili je ještě dost času si přímo na místě ověřit, čím že je Koudelka tak výjimečný.

Projekt Návraty lze vnímat jako jeho předčasný autorský epitaf. I v osmdesáti letech má sice sil na rozdávání, nicméně je zřejmé, že výstavou a doprovodnou publikací se Josef Koudelka pokusil uzavřít životní dílo, dokud ho má ve svých rukách. Akce není pořádaná jen k jeho osmdesátinám, ale hlavně při příležitosti jeho velkorysého daru. Přes muzeum Česku věnoval sedm stovek fotografií, které by jinak vzhledem k jejich těžko vyčíslitelné ceně neměla žádná ze zdejších institucí šanci získat.

Nenahraditelné unikáty

Jádro daru je dnes prezentované v hlavních sálech muzea. Zčásti jde o zvětšeniny pořízené pro Koudelkovu retrospektivu, která před šestnácti lety proběhla ve Veletržním paláci Národní galerie. O něco větší část daru pak zabírají mimořádně atraktivní zvětšeniny pro pozdější, či naopak starší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].