Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Průvodce hloupým světem

Brýle, které by obohatily naše vnímání okolí a usnadnily komunikaci, slibují miliardové zisky. Technologie rozšířené reality je však stále v plenkách.

Brýle pro rozšířenou realitu Mix připravuje čínský startup AntVR. • Autor: Profimedia, Ferrari
Brýle pro rozšířenou realitu Mix připravuje čínský startup AntVR. • Autor: Profimedia, Ferrari

Jsme v obří bílé hale na okraji Ingoldstadtu, kde jedna z německých automobilek představuje svůj první elektromobil. Kromě skutečného auta je s námi v místnosti ještě jeho virtuální verze. Tu je možné vidět, jakmile si nasadíme speciální brýle pro takzvanou rozšířenou realitu. Připomínají brýle pro realitu virtuální, jsou však menší, lehčí (pořád ale výrazně masivnější než běžné dioptrické brýle) a jejich přední část je průhledná. Díky tomu vidíme současně přelud auta i skutečnou halu a lidi kolem sebe.

Technologie rozšířené reality toho začátkem dekády slibovala hodně. Třeba to, že ve městě namíříte svůj mobil před sebe a na displeji se kromě pohledu na skutečnou ulici, v níž stojíte, objeví také informace o zboží a cenách ve zdejších obchodech, jídelní lístky v restauracích, jízdní řády na autobusové zastávce před vámi a podobně. Pokud byste měli na očích speciální brýle, chytrý mobil byste ani nepotřebovali.

Ne že by se nic z toho nenaplnilo, přesto ale technologie rozšířené nebo, jak se také říká, augmentované reality (Augmented Reality, AR) zaostává za očekáváním. Brýle od Google, které se před několika lety měly stát průlomem, si koupilo pár technologických nadšenců, pak vlna zájmu o ně opadla. Rozšířená realita však nejspíš ještě neřekla poslední slovo.

Pro děti i motorkáře

Virtuální model auta ve zmíněné hale v Ingolstatu si lze prohlížet ze všech stran, a někteří do něj dokonce vstoupí – to když opadne prvotní ostych z toho, že před sebou vidíte…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].