Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Režisér smutné postavy

Terry Gilliam udolal po téměř třiceti letech Dona Quijota

Terry Gilliam • Autor: Getty Images
Terry Gilliam • Autor: Getty Images

Má život smysl? ptá se hrdina předposledního filmu Terryho Gilliama The Zero Theorem. Americký režisér si možná v tuhle chvíli klade podobné otázky. Po třiceti letech a nesčetně komplikacích dokončil „osudový“ projekt Muž, který zabil Dona Quijota. Snímek sice ještě v květnu uzavíral festival v Cannes, ale o minulém víkendu soud rozhodl, že Gilliamovi nepatří.

Práva přiřkl portugalskému producentovi Paulu Brancovi, s nímž Gilliam podepsal v roce 2016 smlouvu. Branco sice nikdy nezajistil peníze a Gilliam odešel, nicméně podle rozsudku práva stále patří Brancovi. Ten už řekl, že nejen uvádění, ale i sama výroba jsou nelegální, a bude vymáhat kompenzace. Anabáze filmu, která se zapíše do historie jako jedna z nejpodivnějších produkčních ság, tak pokračuje i po jeho dokončení a nad jeho dalším osudem se vznáší otazník. I když promítnutí na nadcházejícím festivalu v Karlových Varech, kam jej má Gilliam doprovodit, podle organizátorů proběhne podle plánu.

(Natáčení filmu Muž, který zabil Dona Quijota • Autor: Profimedia, Landmark
(Natáčení filmu Muž, který zabil Dona Quijota • Autor: Profimedia, Landmark

V roce 2006 pochodoval Gilliam po Hollywoodu s transparentem „Režisér bez studia: budu točit za stravu“. A také nejnovější kauzu lze vidět jako boj autora se zlým producentem. Nebo jako zapálení točit bez ohledu na cokoli. Ohlédnutí za třemi dekádami „natáčení“ ovšem nabízí i méně romantický pohled do střev filmového průmyslu. Pohled, který vynáší na světlo fakt, že film není magie naplánovaná od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].