Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
DOX, nový sál • Autor: Matěj Stránský
DOX, nový sál • Autor: Matěj Stránský

DŮM

Holešovický Barbican

Centrum současného umění DOX má další část. Pojmenovali ji DOX+ a zahrnuje multifunkční sál, kde se budou konat performance, konference, tanec, promítání i koncerty – první už proběhl a s akustikou byli hudebníci spokojeni. Uvnitř je nepřikrášlený beton, zvenčí izolace obalená fólií, takže dům vypadá jako čalouněný. K DOX+ patří ještě stará administrativní budova, která si ponechala esprit socialistických kanceláří. Původní DOX a DOX+ propojují nejen dveře, ale i společný plán přinést Praze experimentální kulturu. Rozšíření navrhl architekt Petr Hájek spolu s jedním z majitelů Leošem Válkou.

ČLOVĚK

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

„Žádné věci a hodně světlých barev, nejvíc bílé.“

Čeští mileniálové (do 31 let) odpovídali na otázky výzkumníků z agentury Confess o svých představách o domově, respektive na to, jak se bude lišit jejich bydlení od bydlení rodičů. O studii se mluvilo minulý týden na konferenci o bydlení Living Forum v Praze.

VĚC

Puntík pro křeslo

Minulý týden se udělovala cena Red Dot Award – produkty z celého světa dostávají od mezinárodní poroty červený bod. Je to vzkaz pro zákazníky, že věc má kvalitní design a skutečně funguje. Také Česko má své výrobce, kteří sbírají puntíky – už několik jich má nábytkářská firma TON. Tradiční výrobce ohýbaného nábytku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].