Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jak umravnit Čínu

Trump používá nepřátelské metody, právě takové má ale smysl zkusit

Od chvíle, kdy z Trumpova Bílého domu odešli vrcholní poradci Gary Cohn a H. R. McMaster, se zdá, že v něm vládne stále větší zmatek, pokud to tedy ještě je možné. Mezi vším hlukem a chaosem, včetně potrhlých tweetů o firmě Amazon a Mexiku, ale Trumpovi neberme, že v jedné důležité věci má pravdu: Čína ve svém obchodování podvádí.

Mnohé z ekonomických dokumentů Trumpovy vlády jsou tak útržkovité a amatérské, až jsou k smíchu. Výjimkou, jež stojí za přečtení, je ale zpráva Úřadu amerických obchodních zástupců o dodržování světových obchodních pravidel ze strany Číny sepsaná pro Kongres. Klidným stylem a do detailů ukazuje, jak Čína odmítla provést slibované ekonomické reformy a využívá formální i neformální nástroje k tomu, aby bránila zahraničním firmám konkurovat na čínském trhu. Dokument správně upozorňuje, že čínská vláda v posledních letech své tržní intervence vystupňovala a soustředila se na zahraniční firmy. To všechno je v protikladu k závazkům přijatým Pekingem při vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001.

Ať souhlasíme či nesouhlasíme se závěrem zmíněného úřadu, podle nějž „udělaly Spojené státy chybu, když vstup Číny do WTO podpořily“, je jasné, že se nenaplnila původní očekávání, podle nichž měla Čína po svém přijetí pokračovat v liberalizaci svého trhu.

Washington nepřistupoval k přijetí Číny do mezinárodního tržního systému jinak než jako v případě zemí, jež se staly jeho členy v polovině 20. století. Když byly jednotlivé státy přijaty,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].