Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Vždycky dělám, co je správné

Muzikant David Byrne nachází na albu American Utopia důvody k radosti

David Byrne • Autor: Profimedia, New York Times
David Byrne • Autor: Profimedia, New York Times

To by čekal málokdo. Někdejší lídr kapely Talking Heads, který na vrcholu kariéry zpíval o odcizení člověka chyceného v soukolí honby za penězi a konzumem, dnes sází na optimismus, který napájí novinkové album American Utopia. „Ukazuje stav Ameriky. Jací jsme, jakými bychom chtěli být a tak podobně,“ popisuje David Byrne desku, jež je jeho prvním sólovým počinem po čtrnácti letech. Zrodila se nejen z nových hudebních nápadů, ale především ze záplavy špatných zpráv, které se na člověka hrnou odevšad. Pětašedesátiletý hudební inovátor, umělec, esejista, držitel Oscara a propagátor cyklodopravy se na ně rozhodl reagovat hledáním pozitivních příkladů.

„Jsme jenom turisté v tomhle životě. Jenom turisté, ale výhled je tu pěkný,“ zpívá euforicky v singlu Everybody‘s Coming To My House. Po dekádě věnované společným deskám s Brianem Enem, Fatboyem Slimem nebo písničkářkou St.Vincent, experimentům s používáním budov coby hudebních nástrojů a sepsáním autobiografických knih How Music WorksBicycle Diaries, se čilý Newyorčan opět vrhl na sólovou tvorbu. Že to s pozitivním přístupem myslí vážně, potvrzuje i aktuální internetový projekt Reasons To Be Cheerful (Důvody k radosti), který spustil krátce před vydáním American Utopia.

Jde o svého druhu zpravodajský portál, kde jsou zveřejňovány nadějeplné zprávy z celého světa: od statistik potvrzujících, že čím je ve městě vyšší hustota kulturních institucí, tím více klesá kriminalita, přes úspěšnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].