Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Novináři na mušce

Co se může stát ve vyděšené společnosti, kde se neustále proti někomu štve a nikdo onu nenávist netlumí

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Vraždy veřejně aktivních lidí mají většinou dva cíle. Kromě likvidace konkrétního člověka je to pokus o zastrašení – či aspoň znejistění – všech ostatních. Konkrétní důvod zavraždění Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové zatím neznáme, ale druhý plán – ono zastrašení – zatím útočníkům nevyšel. Slovenská veřejnost a zejména pak tamní novináři reagovali příkladně. Bez ohledu na otřes, který zažili, pokračují v práci a většina médií se domluvila i na společném publikování posledního článku kolegy Kuciaka. Tím redakce dokázaly, že si dobře uvědomují, že tato tragická událost přesahuje běžné konkurenční vztahy.

Do Česka ale dolehl i oprávněný hněv našich kolegů, ve kterém dali najevo slovenským politikům, že už nadále nechtějí poslouchat nekonečné a nechutné útoky na novináře. Ve snaze zbavit se mnohdy nepříjemné kontroly svého užívání moci vykresluje řada politiků žurnalisty jako špínu, jíž by nikdo neměl věřit a která si nezaslouží slušné zacházení. Slovenští novináři netvrdí, že by politici za vraždu Jána Kuciaka přímo mohli, ale upozorňují je, že s takovými následky už je opravdu třeba změnit slovník.

Agresivita politiků vůči lidem z médií není samozřejmě žádnou slovenskou specialitou, zdomácněla také v Česku. Mluvčí zdejšího prezidenta se teď rozčílil, když novináři i veřejnost začali v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka připomínat loňské doporučení Miloše Zemana, že by se měli žurnalisté „trochu vylikvidovat“. Svoje slova navíc adresoval jako přátelskou radu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který ji ani nepotřebuje, a tamní nepohodlné novináře opravdu likviduje už delší čas.

Nelze samozřejmě tvrdit, že Zeman může za vražednou střelbu na Slovensku. Každému soudnému člověku je však jasné, že Miloš Zeman aktivně vytváří prostředí, v němž se něco podobného stát může. Učinil tak mimochodem i tím, když se jako jediný český politik odmítl k vraždě novináře vyjádřit. Jeho nenávist jde doslova za hrob.

Minulý týden oznámila česká policie, že zadržela muže, který položil dva kmeny na koleje a nechal poblíž vzkaz v arabštině. Doufal, že dojde k neštěstí a lidé obrátí svůj hněv vůči muslimům. Státní zástupce k zadrženému muži Lidovým novinám řekl: „Obviněný je rodilým českým občanem, jehož motivací byla snaha vyvolat mezi obyvatelstvem obavy z muslimské migrační vlny a z páchání teroristických útoků.“

Onen občan mohl zabít desítky cestujících, a to jenom proto, že podlehl tuzemské hysterii proti uprchlíkům. Máme tu tedy konkrétní příklad toho, co se může stát ve vyděšené společnosti, kde se neustále proti někomu štve a nikdo tu nenávist netlumí. Zastavme to, dokud to jde.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2018 pod titulkem Novináři na mušce