Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Vymést kulturu vyhazování

Před designéry stojí výzva: navrhovat věci, ze kterých po dosloužení nic nezbyde

Z 90 procent průmyslový odpad. (Designér Philippe Starck, židle Broom)
Z 90 procent průmyslový odpad. (Designér Philippe Starck, židle Broom)

Co se stane s vyhozenou sukní? Módní oblečení už z ní nikdy nebude, v lepším případě skončí jako izolace trubek. A z lahve od šamponu se možná udělá dlaždice na zahradu. V Česku se sice zrecykluje zhruba čtvrtina komunálního odpadu, jedná se však vesměs o takzvaný downcycling, kdy nové produkty mají nižší kvalitu než ty původní. Většina vyhozených věcí ovšem skončí na skládce či ve spalovně. O tom, co se s výrobkem stane, když se vyhodí, se přitom do velké míry rozhoduje hned na začátku: u designéra.

A zdá se, že na firmy a jejich návrháře začíná tahle odpovědnost doléhat. Zachránit před výčitkami svědomí by je mohl nový způsob uvažování: nevyrábět věci, které se záhy změní v odpad. Evropská unie to nazývá cirkulární ekonomika, firma Nike tomu říká „closed look“, tedy uzavřený okruh, Američané zavedli pojem „cradle to cradle“.

 Konec linearity

„Kultura vyhazování je u konce,“ souhlasí Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj firmy Ikea pro Českou republiku a Maďarsko. Pronáší to v trochu zastrčeném koutě obchodního domu na Zličíně, svědky jsou mu stará pohovka a použitý stolek pod televizi, které tu jsou na prodej. Firma totiž v Praze na Zličíně zavedla zpětný odběr svého starého nábytku. Prodává jej dál a tím chce udělat aspoň malý krok proti kultuře vyhazování. Dát nábytku druhý život – což je i název projektu.

Odpady jednou budou vnímány jako zdroje a oběh věcí se stane normou.

Je to samozřejmě trochu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].