Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Surreálná země

Respekt 43/2017

Nedávno nalezený obraz Františka Hudečka z roku 1939 uvádíte jako Surreálné městečko v Podkrkonoší, jsem však přesvědčena, že na obraze není žádné podkrkonošské městečko, ale obec Stará Ves u Přerova, která je v těsném sousedství rodné obce Františka Hudečka Němčic u Kroměříže. Tímto nechci nijak popřít symbolický význam, který tomuto obrazu dáváte v souvislosti se skvělou plzeňskou výstavou.

MUDr. Dagmar Pokorná

Despekt

Respekt 44/2017

Kdyby skutečně Kaspersky AV svévolně vyhledával „přísně tajné“ dokumenty, které by mohly zajímat ruskou vládu, velmi brzy by se na to přišlo. Analyzovat datový tok mezi AV programem a nějakým cloud serverem není nijak náročné, aspoň do té míry, aby byla taková aktivita zjištěna – a věřím tomu, že takové analýzy budou pravidelně po celém světě dělat desítky odborníků, a to nejen z tajných služeb, které to mají v popisu práce, ale i z větších soukromých firem, jimž obecně záleží na tom, co se s jejich daty může dít.

Americká hysterie ohledně nepoužívání Kaspersky AV je podle mého názoru úměrná tomu, kolik másla mají na hlavě v tomhle konkrétním případě, kdy došlo k totálnímu selhání kontrolních systémů a zaměstnanec NSA odnesl na svůj domácí počítač útočný malware z arzenálu NSA. Už za tohle by se měly koulet hlavy. A pak je pravděpodobné, že nějakou roli bude hrát i lobbing velkých konkurentů Kasperského, kterým by jeho vynucený odchod z amerického trhu přišel vhod.

Většina odborníků se shoduje na tom, že AV pravděpodobně jen dělal svoji práci. Když na daném počítači našel škodlivý kód, odeslal jej do svého cloudu k bližší analýze. Že se odtud pravděpodobně dostal do rukou FSB, to už je jiná kapitola, zatím není jasné, zda to bylo s aktivním přičiněním Kasperského, s jeho vědomím, či dokonce bez jeho vědomí – ale zcela upřímně, i v tom prvním případě by to nebylo až tak překvapivé a špatné. Myslím, že po naší BIS bychom možná i chtěli, aby měla vazby na české výrobce špičkových bezpečnostních produktů a dostávala od nich informace o výskytu škodlivého kódu vyvíjeného, šířeného a používaného cizími mocnostmi, zejména těmi, které nevnímáme úplně přátelsky.

Viktor Urban

Vírou proti řádu

Respekt 44/2017

Velmi děkuji za skvělý článek o náboženské reformaci, kterou zažehl Martin Luther. Obecně tyto historické texty v Respektu jsou pro mě výborným zdrojem poznání o historii lidstva, nechybí celkový kontext a také paralely s dnešní dobou. A to je přesně ten rozdíl oproti tomu, co si (ne)vzpomínám z hodin dějepisu ze základní školy i gymnázia. Tam to bylo pouze o učení se datům, jménům, názvům – bez kontextu, bez příběhu, bez logiky – koho by to pak bavilo? To potvrzuje i rozhovor se Zuzanou Vuovou, která opustila české gymnázium, vyměnila ho za americkou střední školu a učila se „jak přemýšlet vlastní hlavou“, diskutovat a méně se biflovat z učebnic.

Eliška Handlířová

Oprava

V minulém čísle jsme v článku Kde se stala chyba mylně uvedli, že Miroslav Kalousek v roce 2010 spolu se šéfem ODS Petrem Nečasem a předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou sestavovali vládu. Vít Bárta byl ovšem předsedou až v roce 2013.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].