Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kde se stala chyba?

Miroslav Kalousek končí jako šéf TOP 09, ale do důchodu ještě nejde

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Štukovaná kancelář v prvním patře jednoho z malostranských paláců patří k prestižním místům v parlamentu. A nejen kvůli výhledu na kostel svatého Mikuláše. Je na ni napojena velká zasedačka, která dává poslancům pohodlí pro diskrétní jednání. Vedle ní jsou další prostory a strana, jež tu zasedá, patří vždy k těm politicky významnějším. Až dosud tu byla TOP 09 a její předseda Miroslav Kalousek.

„Asi sem přijdou Piráti nebo SPD,“ tipuje Kalousek, kdo z úspěšnějších konkurentů ho odtud již brzy vytlačí. Jednou nohou je už pryč, fotky jeho domovské Bechyně před velkou povodní a po ní jsou svěšené, knihy se budou brzy dávat do beden. Matador české politiky si šest dní po debaklu ve volbách balí věci a s druhým nejmenším stranickým klubem nové sněmovny, čítajícím dohromady i s ním jen sedm lidí, míří do stísněnějších prostor o patro níž.

Kalousek bude dál poslancovat, klub TOP 09 patrně povede. Z vedení strany ale na příštím sněmu v listopadu odejde. Muž mnoha pádů a vzestupů se může zdát odepsaný, on sám to tak ale v 56 letech nevidí. Před sebou má postavený hrníček s nápisem „šálek ministerského předsedy“, na němž je jeho fotografie s širokým úsměvem. „Nekrolog nepíši, z vrcholové politiky se nestahuji,“ říká ke své budoucnosti Kalousek a odkazuje k povstání z popela britského premiéra Winstona Churchilla, který se po mnohaletém ústupu ze scény vyšvihl opět na její špičku.

Své sliby o sjednocení pravice a hájení „azimutu Václava Havla“ říká sice odhodlaně, ale nikdy za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].