Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Babišova revoluce

Je nutné začít spojovat síly té části společnosti, která chce žít svobodně, ale také hledat cestu k těm, kdo se té svobody tu a tam obávají

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tohle není jen přepsání politické mapy, to je svého druhu opravdu revoluce. Drtivá většina společnosti vidí vývoj po roce 1989 jako selhání. Nevěří v tradiční podobu politiky, dává přednost vládě pevné ruky a nechce aktivní členství v Evropské unii. S tímto faktem je třeba počítat a nelakovat si ho narůžovo. Neznamená to ale, že je třeba panikařit, či že je nutné se s tím smířit.

Jedna velká

Na volebním výsledku je řada pozoruhodných aspektů, ale jeden je nejpodstatnější a bude mít zásadní vliv na zdejší politiku. V Česku nyní existuje vlastně jediná velká strana – hnutí Ano Andreje Babiše.

Definitivně se dokonal pád velkých stran devadesátých let ODS a ČSSD, které jsou dnes vedle ANO marginálními stranami. Jen pro připomenutí, ještě v roce 2006 měla každá z těchto partají přes třicet procent. Teď dohromady nedají ani dvacet.

Ať už budou jednání o vládě vypadat jakkoli, hnutí ANO bude mít tak velký vliv, že bude pro ostatní strany těžko kontrolovatelné. Samo bude disponovat více hlasy než dva případní koaliční partneři společně. Mimořádně těžké to bude mít i opozice, a to nejen kvůli logické menšině. Budou v ní tak nesourodé strany, že se jen komplikovaně domluví na nějakém postupu. Dejme jeden příklad za všechny: Kdyby vznikla koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, těžko očekávat opoziční spolupráci KSČM, SPD, Pirátů, TOP 09 atd.

Podobu příští vlády je ale velmi těžké určit. Nabízí se samozřejmě nynější formát, pouze s výměnou vedoucí role. Jenže pro ČSSD může…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].