Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Ztracená příležitost

Ukazuje se, že Donald Trump prostě jenom chtěl být prezident

Trumpovo působení v úřadu je po šesti měsících možné hodnotit mnoha různými způsoby. Mě nejvíce fascinuje cesta, kterou se prezident nevydal, tedy promarněná příležitost. Donald Trump má spoustu chyb, během kampaně ale ukázal na mnoho skutečných problémů dnešní Ameriky a hlubokou frustraci lidí ze stávajícího politického systému. Navíc zaujímal a vyjadřoval – někdy nesouvisle – populistické postoje, jež stály mimo tradiční dělení na levici a pravici. Jak by dnes situace vypadala, kdyby Trump vládl jako pragmatický, na pracovní příležitosti orientovaný reformátor neochvějně soustředěný na „zapomenuté“ Američany, o nichž tak často hovoří?

Naší představivosti může pomoci zajímavá pomůcka. Po Trumpově zvolení se vytvořila skupinka Trumpovi nakloněných levicových i pravicových intelektuálů a založila společně časopis American Affairs, který sliboval „diskusi o nových postupech mimo tradiční dogmata“. Časopis je nejlepší platformou pro artikulování ideologie stojící za Trumpovým vzestupem a o názory autorů na různá témata je takový zájem, že redaktoři zahájili druhé vydání krátkým souhrnem svých postojů.

Pokud jde o obchod, přistěhovalectví a zahraniční politiku, redaktoři se postavili za mírné změny ve standardních amerických postojích a některé z nich vláda skutečně prosazuje. Když ale dojde na ústřední otázku domácí ekonomiky, zní American Affairs velmi netradičně a skutečně populisticky. Když se zaměří na daně, tedy ústřední bod republikánské ideologie, redaktoři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].