Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Chřest náš vezdejší

Sólo-špargl po ivančicku.
(Tradiční pěstování chřestu, kdy hliněné zvony
zajišťovaly, že zůstal bílý; přelom 19. a 20. století)
Sólo-špargl po ivančicku. (Tradiční pěstování chřestu, kdy hliněné zvony zajišťovaly, že zůstal bílý; přelom 19. a 20. století)

Polozapomenutý chřest neboli špargl opět opanoval zdejší kuchyně. Do jeho pěstování se pustil i šéfredaktor Ivančického zpravodaje Vít Karas (70) a o historii chřestu na jižní Moravě hovoří se zanícením. Prý jde o tzv. inteligentní plodinu, pokud chcete být v jejím pěstování úspěšní, musíte o ní hodně vědět.

Vypadá to, že se s chřestem v posledních letech „roztrhl pytel“.

Ano, jeho sláva je zpět a zažívá vzestup: začal se u nás znovu pěstovat ve velkém na více místech, tudíž i cena je příznivější než u chřestu z dovozu, hojně se o něm píše, mluví, třeba tady v Ivančicích se pořádají Slavnosti chřestu… A lidé téhle výtečné zelenině přicházejí na chuť.

Pěstování sahá hluboko do historie. Jak se dostal do Ivančic?

Chřest je stará bylina, znali ji už Egypťané, Římané… Ve středověku rostl v klášterních zahradách, užíval se hlavně na léčebné kúry, v době renesance se pak jeho pěstování coby zeleniny obnovilo v Anglii. K nám se dostal přes Francii, Německo a Holandsko, nejstarší dochované zmínky o chřestu v Ivančicích pocházejí z 18. století. První sazenice údajně pocházely z kláštera v Moravském Krumlově, ještě před jeho zrušením Josefem II. v roce 1786.

Ivančice se díky chřestu staly proslulými. Jak k tomu došlo?

Jednak jsou tu vhodné klimatické i půdní podmínky – chřest potřebuje dostatek slunce a písčitou a lehce hlinitou půdu. Ale obrovskou zásluhu na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].