72A_foto_archiv Ing_Františka Korbera
Sólo-špargl po ivančicku. (Tradiční pěstování chřestu, kdy hliněné zvony zajišťovaly, že zůstal bílý; přelom 19. a 20. století)

Polozapomenutý chřest neboli špargl opět opanoval zdejší kuchyně. Do jeho pěstování se pustil i šéfredaktor Ivančického zpravodaje Vít Karas (70) a o historii chřestu na jižní Moravě hovoří se zanícením. Prý jde o tzv. inteligentní plodinu, pokud chcete být v jejím pěstování úspěšní, musíte o ní hodně vědět.

Vypadá to, že se s chřestem v posledních letech „roztrhl pytel“.

Ano, jeho sláva je zpět a zažívá vzestup: začal se u nás znovu pěstovat ve velkém na více místech, tudíž i cena je příznivější než u chřestu z dovozu, hojně se o něm píše, mluví, třeba tady v Ivančicích se pořádají Slavnosti chřestu… A lidé téhle výtečné zelenině přicházejí na chuť.

Pěstování sahá hluboko do historie. Jak se dostal do Ivančic?

Chřest je stará bylina, znali ji už Egypťané, Římané… Ve středověku rostl v klášterních zahradách, užíval se hlavně na léčebné kúry, v době renesance se pak jeho pěstování coby zeleniny obnovilo v Anglii. K nám se dostal přes Francii, Německo a Holandsko, nejstarší dochované zmínky o chřestu v Ivančicích pocházejí z 18. století. První sazenice údajně pocházely z kláštera v Moravském Krumlově, ještě před jeho zrušením Josefem II. v roce 1786.

Ivančice se díky chřestu staly proslulými. Jak k tomu došlo?

Jednak jsou tu vhodné klimatické i půdní podmínky – chřest potřebuje dostatek slunce a písčitou a lehce hlinitou půdu. Ale obrovskou zásluhu na…

I_obalka_R22
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R22
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 43 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 378

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte