Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Teď, nebo nikdy

Nečekaný přebytek je výjimečná příležitost, kdy se podívat na chronické slabiny českého hospodaření

Lepší start do nového volebního roku si Andrej Babiš nemohl přát. Když uzavřel loňské účetní knihy, ve státním rozpočtu zůstalo 62 miliard korun – první přebytek od roku 1995 a jednoznačně nejlepší výsledek od osamostatnění České republiky. Obrázek šikovného hospodáře, který bude letos hlavním Babišovým volebním trumfem, už těžko něco pokazí. Stejně jako momentální idylu, kdy se Česku prokazatelně daří a kdy politici – poněkud nezvykle oproti ještě nedávné minulosti – nezvládají utratit všechny peníze, jež mají k dispozici.

Výjimečný rok 2016 tak skončil s tím, že vláda poprvé po 21 letech nezvedla dluh. Naopak část vybraných peněz ušetřila a dluh snížila, konkrétně na 1,6 bilionu korun. To v absolutních číslech pořád vypadá jako obrovská suma, vedle níž se ušetřených 62 miliard ztrácí jako kapka v moři. Důležité ale je, že celý dluh jde poprvé po letech dolů a vzhledem k velikosti ekonomiky zůstává na polovině toho, co je nyní v Evropě standard.

Dobrý pocit, který vzápětí Babiš využil k příslibu nižších daní, však přece jen něco kalí. Zaprvé je to fakt, že nebývalý rozpočtový úspěch je minimálně z poloviny způsoben souhrou příznivých okolností, jež odeznějí. A zadruhé, hospodaření státu se letos opět vrací do starých zadlužovacích kolejí, aniž by byla patrná snaha využít mimořádně příznivou situaci k řešení hlubších a chronických problémů, tikajících uvnitř státních financí jako nálož pro příští generace.

Loňský výjimečný přebytek 62 miliard shodou okolností přesně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].