Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Autoritáři vpřed

S Jančurovou obranou Babiše nelze souhlasit: Z demokracie si nelze brát dovolenou

Autor: HN - Matěj Slávik
Autor: HN - Matěj Slávik
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Pořád vnímám, že Andrej Babiš je velmi přínosný pro Českou republiku. Chápu, že pro absolutní demokraty je neakceptovatelný, neboť je autoritářský. Dal bych mu ale šanci čtyři roky vládnout, ať ukáže, co umí. Dlouhodobě by mohl být pro demokracii špatným elementem, ale krátkodobě může hodně republice pomoci, protože po tento čas potřebuje být manažersky řízena. A nikoli řízena politiky, kteří jenom žvaní a nepracují. Až se dá republika do pořádku, tak pak bych trochu té demokracie do politiky dal,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy podnikatel Radim Jančura.

Proč to zapírat, taková otevřenost vyráží dech. Volání po omezení demokracie se většinou hlásá na uzavřených schůzích či anonymně na sociálních sítích. Ale je to na stole a aspoň vidíme, že tabu je prolomeno a je načase nabízet i protiváhu.

Z demokracie si nelze brát dovolenou. Buď ji akceptujeme se vší její nedokonalostí, nebo nejsme demokraty. Takže s panem Jančurou nelze souhlasit ani trochu.

On se navíc ve své analýze, co u nás za korupcí stojí, zásadně plete. „Tvrdím, že demokracie patří mezi lid, ale nikoli do stran.“ Domnívá se, že ve stranách se silným vůdcem či vedením není korupce. Ale je to přesně naopak. Nemusíme sahat jen po příkladu komunistické strany, která nebyla vnitřně demokratická ani náhodou. Ale podívejme se na ODS za Václava Klause. Tam si nikdo bez něj nedovolil ani přeložit list, a přesto tu byla korupce. Nebo za Miloše Zemana, kdy klientelismus prorostl stát a na jeho Úřad vlády si chodil mafián František Mrázek pro rady, jak přijít k ještě více penězům.

Strany naopak potřebují více demokracie, kontrolních mechanismů a silných politiků, kteří se nebojí vedení kritizovat a hlídat. Andrej Babiš nevytváří politické hnutí, ale klan, kde o všem rozhoduje on. A to nepřinese nic dobrého.

Jestli chce Radim Jančura pochopit, proč se v této zemi rozmáhá korupce, ať si přečte svůj rozhovor. Takhle přesně to vždycky začíná. Někdo uvěří nějakému politikovi a odpustí mu jeho chyby, protože prý potřebuje prostor pro vyčištění chléva. Tím se mu vystavuje pardon, on může vše a skončí to špatně.

Jančura, jako stoupenec Andreje Babiše, měl postupovat přesně opačně. Právě proto, že mu důvěřuje, má být vůči němu náročnější a nabízet mu zpětnou vazbu. Jenže jestli sám vnímá Babiše jako autoritáře, jak říká, pak se nelze divit, že mu nenabízí kritiku, ale bezmeznou podporu. Každý přece ví, že s autoritáři není dobré si to rozházet.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2017 pod titulkem Autoritáři vpřed