Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Norma

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen: Norma
Sofi Oksanen: Norma

Je to trochu okultismus, hodně thriller, hodně psychologické drama a docela dost i pojednání o současném světě a jeho nespravedlnosti. A všechno se točí kolem ženských vlasů. Sofi Oksanen nikdy nebyla autorka ze škatulky „jednotlivec ve víru (sovětských) dějin“ – i když díky výrazným knihám OčistaČas ztracených holubic se to tak mohlo českému čtenáři zdát. Jejím hlavním tématem je spíš „ženství ve víru mužského světa“. Proplétá se celým dílem dcery finského otce a estonské matky a nedávno vydaná Norma to v očích zdejšího publika definitivně stvrzuje.

Hlavní hrdinka je v máločem běžná. Normě především rostou vlasy zběsilým tempem několik desítek centimetrů za den, takže je třeba je poctivě a pravidelně stříhat. Dosavadních třicet let formoval strach, že okolní svět její tajemství odhalí, a zbytek života stráví jako atrakce. Strach i tajemství sdílela s matkou, se kterou žila v Helsinkách, nenápadným životem v ústraní. Pak matka za velmi nejasných okolností zemře a dívka se rozhodne záhadu rozluštit. Pátrání, do kterého se pustí a jež zdaleka nemá ve svých rukou, odhalí vlastní i cizí rodinná tajemství, jeden velmi populární a jeden velmi brutální byznys; to všechno v globálním měřítku.

Oksanen napsala vlastně osobní příběh (výstřednost a kus podivínství je autorce vlastní), který se ovšem zle zapletl s celosvětovými trendy – a čtenář si vybaví titulky z reportáží o vztazích globálního Severu a Jihu. Velký obraz dnešního světa z toho ovšem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].