Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Připravit ke startu, Londýn, teď

Grand designéry roku se stali Václav Mlynář a Jakub Pollág

Ještě jim nebylo třicet, ale už si mohou odškrtnout několik věcí, které si designéři dneška (většinou) přejí.
(Zleva Jakub Pollág a Václav Mynář) • Autor: Milan Jaroš
Ještě jim nebylo třicet, ale už si mohou odškrtnout několik věcí, které si designéři dneška (většinou) přejí. (Zleva Jakub Pollág a Václav Mynář) • Autor: Milan Jaroš

Sláva vítězům, volají krojovaná děvčata. Z výšky už se snáší růžový trůn, na něj jsou vítězní designéři usazeni, dívky je hladí po vlasech a šimrají pod sakem, z obřího posedu vyhrává valčík. Finále Ceny Czech Grand Design bylo letos grandiózní. Vítězové jsou z toho nejdřív trochu rozpačití. Nakonec se ale Václav Mlynář a Jakub Pollág na jevišti před plným Stavovským divadlem roztančí. Nekomfortní situace je, zdá se, docela baví – i v designu.

Možná to je součást jejich úspěchu. Ještě jim nebylo třicet, ale už si mohou odškrtnout několik věcí, které si designéři dneška (většinou) přejí: mají vlastní studio deFORM, které navrhuje produkty a interiéry, pracují pro české i světové firmy. Oba vystudovali Royal College of Art v Londýně, přičemž prestižnější designérská škola na světě zřejmě není. A také vyvinuli produkt, kterému se předpovídá slibná budoucnost. Jejich hračka KOSKI je vtipná kombinace stavebnice a počítačové hry.

Skutečné i virtuální. (Hra KOSKI )
Skutečné i virtuální. (Hra KOSKI )

A teď další úspěch, minulé úterý titul Designér roku i titul Grand designér roku, což je cena pro nejlepšího kreativního tvůrce vůbec. K tomu křišťálová koruna od módní návrhářky Liběny Rochové, která zvítězila loni. Jako by se tím tak trochu předávala vláda další generaci: ceny za design, grafický design, fotografii i módu posbírali letos vesměs dvacátníci, loni to ještě byli lidé z řad jejich učitelů.

Cena Czech Grand Design je iniciativa agentury Profil Media a vybírá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].