Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika, Redakce

Zpravodajská Akce Borat

Výměna pětice Čechů je přesně v duchu nejlepšího českého humoru: „Nechci slevu zadarmo“ nebo „trestání učitele učitelem“

Alí Fajád • Autor: ČTK
Alí Fajád • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Takový scénář by zřejmě nevzali ani v Hollywoodu. Bezpečnostní složky zatknou tři mezinárodně hledané teroristy z Libanonu. Ti se chtějí dostat pryč, a tak přes prostředníka vylákají českého agenta, aby vyrazil pátrat do Libanonu. Nejede navíc sám, bere s sebou civilisty – mimo jiné regionální novináře, kteří do té doby měli zkušenost maximálně s televizními spoty Káva se starostou. Všichni jsou okamžitě uneseni (mohl někdo čekat něco jiného?), takže české vládě nezbývá nic jiného než je vyměnit za zadržené teroristy.

Dobrý film potřebuje aspoň trochu uvěřitelný příběh. Tomuhle se nechce věřit, a to ani poté, co zainteresovaní přiznávají, že takto to proběhlo. Je to přesně v duchu nejlepšího českého humoru: „Nechci slevu zadarmo“ nebo „trestání učitele učitelem“.

Svět tajných služeb je velmi náročný. Když se něco podaří, většinou se o tom veřejnost nedozví. Naopak každý přešlap je probírán ze všech možných stran. Tady se ale rozum vzpírá jakémukoli vstřícnému pocitu. Tohle je přesně ten druh případu, který si zasluhuje maximálně důkladné vyšetření, pořád je totiž možné, že to někde nějakou logiku dává.

Poté, co tajné služby využívala k osobním akcím přítelkyně a pozdější žena premiéra Petra Nečase, je to další rána důvěryhodnosti českých špionů. Více k tématu články Jaroslava Spurného na str. 12–13 a Ondřeje Kundry na str. 34–37.

Závěrem ještě k Respektu. Podle nových dat čte Respekt 162 tisíc lidí, kdybychom to srovnali se stejným měřením před rokem, tak nám přibylo téměř deset procent čtenářek a čtenářů. Moc si této důvěry vážíme a děkujeme. Bez vás to nejde.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2016 pod titulkem Zpravodajská Akce Borat