Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Churavějící prezident

Jak je na tom Miloš Zeman se zdravím

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Část prezidentových spolupracovníků by si přála, aby Miloš Zeman oznámil svoji kandidaturu již v novoročním projevu. On to ale chce udělat až v březnu, při čtvrtém výročí svého zvolení. Nemusí v tom být jen symbolika. V hradních kuloárech se totiž zároveň stále častěji mluví o tom, že prezident s rozhodnutím nespěchá kvůli svému zdravotnímu stavu. A že právě ten nakonec určí, zda bude funkci obhajovat, či ne.

Jen pár kroků

Když se Miloš Zeman loučil minulý čtvrtek s občany severočeských Libochovic, které navštívil v rámci svého turné po Česku, dostal na památku Golema vypáleného z místní proslavené hlíny. „Říkají, že chodím jako Golem, a mají pravdu,“ zažertoval prezident při přebírání dárku s narážkou na svoji špatnou chůzi. Motorika Zemana trápí již delší dobu a veřejně se to ví od chvíle, kdy v roce 2013 doma v noci zakopl a upadl.

Lékaři mu pak diagnostikovali polyfunkční neuropatii – nemoc nervových zakončení projevující se bolestivostí způsobující poruchu pohybu, v Zemanově případě v dolních končetinách. I když se prezident snaží dát od té doby nohy do pořádku (cvičí, lékaři s ním pracují), problém se nezlepšuje. Stále častěji je to vidět při jeho veřejných vystoupeních. Při zářijové návštěvě vlády se neudržel vestoje, musel při následné tiskové konferenci sedět a předčasně z ní za pomoci dalších lidí odešel.

Bolesti na něm byly patrné i při oslavách 28. října a projevovaly se také během jeho návštěvy Ústeckého kraje minulý týden. Pěší cestu delší než pár desítek kroků nebyl během ní v podstatě schopen absolvovat. Z místa setkání s libochovickými zastupiteli na místní náměstí za občany, což je sto metrů, přejel autem. Když z něj vystupoval nebo šel po plošině na tribunu, vždy ho podpíral jeden osobní strážce.

Prezidentovi spolupracovníci popisují, že Zeman má čím dál větší problém sejít schody, proto se jeho protokol snaží při plánování jeho cest podobným místům vyhýbat. Na Pražském hradě prezident přestal scházet do níže položených prostor, kde dříve míval tiskové konference. Zjistit přesný zdravotní stav Miloše Zemana je ale nyní nemožné. V minulosti o jeho kondici podalo několikrát zprávu jeho lékařské konzilium (a vždy při tom hovořilo pozitivně), ale s tím je už nějaký čas konec. „Pan prezident si vyhradil, že o svém zdraví bude informovat výhradně sám,“ říká šéf konzilia Martin Holcát.

Především bílé

Důvody restrikce Hrad nevysvětluje. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvádí jen to, že prezident se tak prostě rozhodl. Na otázku, zda hlava státu ve svém zdraví něco tají, Ovčáček říká, že „nikoli“. Ověřit to však nelze. Zdravotní dokumentace Miloše Zemana je pro veřejnost nedostupná, Hrad ji nevyvěšuje ani nedává k nahlédnutí, jak je to běžné například v USA.

„Stav je setrvalý, kvůli neuropatii od kotníků dolů pan prezident využívá hůlku,“ říká ke kondici Zemana Ovčáček. V neformálních rozhovorech však lidé z Hradu mluví o tom, že situace je komplikovanější. Zeman prý někdy při poradách nerozeznává některé své spolupracovníky, což by mohlo být způsobeno horším zrakem. Zhoršená kondice se projevuje i na trávení volného času.

V minulosti jezdil prezident občas na kole nebo na běžkách, dnes když chce v oblíbeném zámeckém parku v Lánech na procházku, vezou ho golfovým vozíkem. Řidič vždy zastaví na místě, které se Zemanovi líbí, a tam se prezident dívá do krajiny. Na zámku má rotoped, na němž někdy cvičí. Lékaři mu upravili životosprávu, jí méně tučného, což mu podle jeho mluvčího o něco zlepšilo stav cukrovky.

Zeman v minulosti rovněž proslul oblibou alkoholu, v jednom z rozhovorů řekl, že denně vypije šest skleniček vína a tři panáky. Kvůli zdravotním problémům údajně pití omezil, kolik ale přes den zkonzumuje přesně, není jasné. „Má především rád bílé víno, tím se nikterak netají. Odměrku nepoužívám,“ říká jeho mluvčí. Sám Zeman o svém zdraví moc nemluví. Když už ano, snaží se své problémy zlehčovat bonmoty.

„Člověk, který stojí, lidem káže. Ten, který sedí, si s nimi povídá,“ vysvětloval v Libochovicích místním, proč při projevu na tribuně sedí. Co se týká jeho kandidatury, řekl, že v tuhle chvíli „sám neví, jestli se rozhodne“. Poté za pomoci své ochranky nasedl do prezidentské limuzíny a odjel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2016 pod titulkem Churavějící prezident