Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Proč je Donald Trump jiný

Republikánský kandidát projevuje rasismus, sexismus, protekcionismus, xenofobii a autoritářské sklony

V průběhu kampaně mi mnoho lidí dávalo najevo, jakou mají radost, že se stavím proti Donaldu Trumpovi. Jiní ale namítali, že jsem předpojatý a že Hillary Clinton má také své nedostatky. Dovolte mi tedy, abych ještě jednou, naposledy, vysvětlil, proč si Donald Trump zasluhuje zvláštní pozornost.

Obvykle nejsem příliš stranický člověk. Některé mé názory patří do levého středu, jindy jsem konzervativní. Do Spojených států jsem přišel v době, kdy byl prezidentem Ronald Reagan, kterého jsem obdivoval. Mám vysoké mínění o mnoha republikánských politicích, včetně posledních dvou republikánských prezidentských kandidátů Johna McCaina a Mitta Romneyho – oba jsou čestní a byli by bývali dobrými prezidenty. Donald Trump je jiný, a to nejen proto, že je odpudivý, nevkusný a vulgární, nebo snad že jeho obchodní aktivity naznačují, že je podvodník. Je jiný kvůli tomu, čemu věří.

Nejjednodušší způsob, jak Trumpovy základní postoje pochopit, je sledovat jeho slova a činy nejen dnes, ale dlouho do minulosti. Politici se podbízejí voličům a Trumpovy názory na důchodové a zdravotní zabezpečení (na něž, jak slibuje, nevztáhne ruku) nebo na daně (které slibuje snížit) vyznívají hodně neupřímně, jako by odrážely jeho představy o tom, co si voliči přejí slyšet. Trump ale projevuje hlubší přesvědčení, hodnoty a instinkty.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].