Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Michal Horáček jde do toho

O prezidentský úřad se bude ucházet silný kandidát

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podnikatel a textař Michal Horáček se rozhodl kandidovat na českého prezidenta. A jak už jsme psali v minulosti, každého, kdo se chce ucházet o takovou službu vlasti, je třeba přivítat. Je sympatické, že pan Horáček zdůrazňuje, že nechce být vnímán jako kandidát proti Miloši Zemanovi. Tím si totiž situaci dělá těžší, pokud odhlédneme od hrozby pokračování Zemana v úřadu, mnoho argumentů pro volbu Michala Horáčka nám nezůstane. Zatím.

Zvolená taktika

Role prezidenta je především politická, takže za normálních okolností by se hledal politik. Někdo, kdo se léta účastní politických bitev, a protože se v nich ukázal v dobrém světle, má šanci na zvolení. Patrně by se neuvažovalo o muži, který se sice kdysi angažoval, ale pak se věnoval vydělávání peněz v sázkařském byznysu a psaní textů interpretům tuzemské hudby. Ale nežijeme v běžných časech, politika je v Česku vnímána jako pokleslé řemeslo a navíc velmi úzce stranické. Proto jsou šance muže ze showbyznysu větší než většiny politických matadorů. Ostatně takhle se prezidentem na Slovensku stal velmi schopný Andrej Kiska.

Michal Horáček má řadu vlastností, které jsou pro úspěch v takové kampani třeba. Má charisma, inteligenci, sebevědomí, je známý, umí anglicky a navíc disponuje vlastními penězi na kampaň. Také správně vytušil, že pokud chce vyhrát volby, musí oslovit i voliče, kteří se o politiku moc nezajímají a volí spíše emocionálně. Tuhle skupinu lidí umí Miloš Zeman oslovit svou strašící taktikou.

Dokáže ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].