Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zhanobení americké politiky

Zdravé demokracie spoléhají na nepsaná pravidla. Republikánský kandidát všechna pošlapal.

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Jak se lidé naučí přijímat, co pro ně bylo dříve nepřijatelné? V roce 1927 vydal Frederic Thrasher „přírodopis“ 1313 chicagských gangů. Všechny se řídily soustavou nepsaných pravidel, jež byla pro členy gangu logická, a přitom všichni ostatní je považovali za odporná. Tak je to i s Donaldem Trumpem a mnohými jeho příznivci. Postoje, které byly před jeho příchodem na veřejnosti tabu, on učinil normálními. Trump jde na americkou politickou kulturu s boxerem na ruce.

Nahrávky, na nichž se – dlouho před kandidaturou – chvástá, jak sahal ženám „na pipinu“, byly samy o sobě ohavné. Mnozí Trumpovi fanoušci však tvrdí, že takové chování je normální. A to je mnohem nepříjemnější. Stejně jako jeho výhrůžky při druhé debatě kandidátů, že jestli vyhraje, strčí Hillary Clinton do vězení. V křehčí demokracii by takové řeči byly považovány za předzvěst povolebních represí. Amerika se však bohudík nechystá 9. listopadu pořádat násilnosti. Nesouvisí to ani tak se schopností státu vynucovat literu zákona jako spíše s nepsanými pravidly, díky nimž Amerika prosperuje. A právě tyto zásady Trump pošlapal a právě tyto zásady musí Američané hájit.

Je to jen Trump

Jestli to někomu připadá přehnané, měl by si uvědomit, co Trump letos vnesl do politického diskurzu: myšlenku, že muslimům by se měl zakázat vstup do země; že federální soudce, potomek mexických rodičů, je nezpůsobilý řídit proces, který se týká Trumpa; že reportér s handicapem může být terčem posměchu; že „zkorumpovanou“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].