Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura

Věřte nevěřte

Pravda někdy předčí fantazii, a kdo posoudí, co se stalo a co je výmysl? Zkuste to, přátelé.

Jednoho dne se profesor Daniel Perlman z Brandeisovy univerzity ve státě Massachusetts probudil a dost matně vzpomínal, co bylo včera. Ano, fakultní večírek a ty rozjívené studentky mu stále nosily vodku s džusem, olala. A on ji pil. Až sem rádi věříme.

Asi mu nějaký ten alkohol ještě zbyl v krvi, takže dostal chuť něco podniknout. Co takhle upéct si muffiny, jupí. A k tomu samozřejmě ranní káva, tralala, a jak tak vesele rozbíjel vejce a přidával mouku, udělal z mouky moka a do muffinů z výšky nasypal kafe. Kaffiny, smál se, strčil to do trouby a účinek alkoholu zvolna dojížděl. Profesor dostal kocovinu, udělalo se mu zle a euforii vystřídal splín. Jak ho ty studentky sváděly. Věděly, že nic nemůže. Protože jsou to studentky.

Když bylo pečivo hotovo, sotva ho do sebe vpravil. Kocovina je zlá, i kdyby byl zbytek příběhu jen vycucaný z prstu. Ale co to? Profesor kouše, polkne. A najednou – je fit. Kocovina je pryč. Kaffin způsobil zázrak. Věřte nebo nevěřte.

Krátce nato si profesor nechává kávovou mouku patentovat. Mele se ze zelených zrn upečených při mírné teplotě. Obsahuje antioxidanty, které se obvyklým pražením ztratí, plus 2,5 procenta kofeinu. Ze čtyř gramů mouky v jednom muffinu tudíž člověk dostane tolik kofeinu jako z jednoho kafe.

Profesor Daniel Perlman není ovšem první, kdo přišel s kávovou moukou.  Už rok je na trhu coffee flour® mouka semletá ze slupek…

I_obal_R04_2016
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obal_R04_2016
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1220
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte