0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura23. 1. 20162 minuty

Věřte nevěřte

Pravda někdy předčí fantazii, a kdo posoudí, co se stalo a co je výmysl? Zkuste to, přátelé.

Jednoho dne se profesor Daniel Perlman z Brandeisovy univerzity ve státě Massachusetts probudil a dost matně vzpomínal, co bylo včera. Ano, fakultní večírek a ty rozjívené studentky mu stále nosily vodku s džusem, olala. A on ji pil. Až sem rádi věříme.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Asi mu nějaký ten alkohol ještě zbyl v krvi, takže dostal chuť něco podniknout. Co takhle upéct si muffiny, jupí. A k tomu samozřejmě ranní káva, tralala, a jak tak vesele rozbíjel vejce a přidával mouku, udělal z mouky moka a do muffinů z výšky nasypal kafe. Kaffiny, smál se, strčil to do trouby a účinek alkoholu zvolna dojížděl. Profesor dostal kocovinu, udělalo se mu zle a euforii vystřídal splín. Jak ho ty studentky sváděly. Věděly, že nic nemůže. Protože jsou to studentky.

Když bylo pečivo hotovo, sotva ho do sebe vpravil. Kocovina je zlá, i kdyby byl zbytek příběhu jen vycucaný z prstu. Ale co to? Profesor kouše, polkne. A najednou – je fit. Kocovina je pryč. Kaffin způsobil zázrak. Věřte nebo nevěřte.

Krátce nato si profesor nechává kávovou mouku patentovat. Mele se ze zelených zrn upečených při mírné teplotě. Obsahuje antioxidanty, které se obvyklým pražením ztratí, plus 2,5 procenta kofeinu. Ze čtyř gramů mouky v jednom muffinu tudíž člověk dostane tolik kofeinu jako z jednoho kafe.

Profesor Daniel Perlman není ovšem první, kdo přišel s kávovou moukou.  Už rok je na trhu coffee flour® mouka semletá ze slupek…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc