Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Věřte nevěřte

Pravda někdy předčí fantazii, a kdo posoudí, co se stalo a co je výmysl? Zkuste to, přátelé.

Jednoho dne se profesor Daniel Perlman z Brandeisovy univerzity ve státě Massachusetts probudil a dost matně vzpomínal, co bylo včera. Ano, fakultní večírek a ty rozjívené studentky mu stále nosily vodku s džusem, olala. A on ji pil. Až sem rádi věříme.

Asi mu nějaký ten alkohol ještě zbyl v krvi, takže dostal chuť něco podniknout. Co takhle upéct si muffiny, jupí. A k tomu samozřejmě ranní káva, tralala, a jak tak vesele rozbíjel vejce a přidával mouku, udělal z mouky moka a do muffinů z výšky nasypal kafe. Kaffiny, smál se, strčil to do trouby a účinek alkoholu zvolna dojížděl. Profesor dostal kocovinu, udělalo se mu zle a euforii vystřídal splín. Jak ho ty studentky sváděly. Věděly, že nic nemůže. Protože jsou to studentky.

Když bylo pečivo hotovo, sotva ho do sebe vpravil. Kocovina je zlá, i kdyby byl zbytek příběhu jen vycucaný z prstu. Ale co to? Profesor kouše, polkne. A najednou – je fit. Kocovina je pryč. Kaffin způsobil zázrak. Věřte nebo nevěřte.

Krátce nato si profesor nechává kávovou mouku patentovat. Mele se ze zelených zrn upečených při mírné teplotě. Obsahuje antioxidanty, které se obvyklým pražením ztratí, plus 2,5 procenta kofeinu. Ze čtyř gramů mouky v jednom muffinu tudíž člověk dostane tolik kofeinu jako z jednoho kafe.

Profesor Daniel Perlman není ovšem první, kdo přišel s kávovou moukou.  Už rok je na trhu coffee flour® mouka semletá ze slupek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].