0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace23. 1. 20162 minuty

Ozvěny víry

Myslíte, že stačí vyvrátit nějakou lež, aby byl svět opět v rovnováze? Chyba lávky! Naše hlava se jí jen tak nezbaví. Tento psychologický efekt zkoumala americká politoložka Emily Thorsonová a nazvala jej „belief echoes“, ozvěny víry.

„Ozvěny“ zahrnují vše, co v nás z nějaké informace zůstává i poté, co se dozvíme, že není pravdivá. Nejsilnější jsou tehdy, když lež zapadá do našeho světonázoru – informace si často vybíráme tak, aby vyhovovaly tomu, o čem jsme již beztak přesvědčeni. A i když pravdivé nejsou, náš mozek nám ani navzdory důkazům nezabrání myslet si, že na tom všem něco je.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Využívají to třeba politici při manipulaci veřejným míněním. Vypustí do veřejného prostoru vědomou lež a účel je splněn – všichni víme, že dobrý příběh neradno kazit pravdou, zvláště když dnes každý má tu svoji. Thorsonová jako příklad používá Donalda Trumpa, který udává tón americkým prezidentským primárkám – jeho skandální (a nepravdivé) výroky víří médii dnes a denně a Trumpovy preference utěšeně rostou. Totéž lze ukázat třeba na ruské propagandě nebo vášnivých diskusích o uprchlících. Nedávno se v této souvislosti na českém internetu ujalo heslo „Není to pravda, ale mohla by být“, vyjadřuje časté myšlenkové pochody oklamaných, „ozvěnám víry“ podléhajících uživatelů, občanů a voličů.

Jak se tedy manipulaci bránit, když ani pravda nestačí? Lži podle Thorsonové nemá cenu vyvracet ani ironicky sdílet – tak či tak je pomáháte šířit dál, budujete zájem kolem něčeho, co si ho nezaslouží…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc