Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Kdo bude prezidentem Marsu?

Kolumbus svou šanci nevyužil, dnešní dobrodruzi nechtějí chybu opakovat

Raději podle modelu Angličanů než Španělů. (Představa možného osídlení)
Raději podle modelu Angličanů než Španělů. (Představa možného osídlení)

Letos v květnu se planeta Mars přiblížila na pouhých 55 milionů kilometrů planetě Zemi. V kosmickém kontextu je to „kousek“, světelný paprsek v tu chvíli doletí z Prahy do marťanských pustin za necelé tři minuty. Pro některé pozemšťany je podobná konstelace příslibem netušených možností. Opakuje se jednou za zhruba šestadvacet měsíců a s dnešní technologií je v takovou chvíli možné doplout hvězdným prostorem na rudou planetu dřív než za půl roku. Kryštof Kolumbus se plavil do Ameriky dva a půl měsíce, lodě kapitána Cooka putovaly pozemskými oceány několik let.

Americký podnikatel Elon Musk plánuje, že až se cestovní okno otevře znovu, bude připraven. „Život musí být více než jenom řešení každodenních problémů. Musí v něm být věci, které vás inspirují, probouzí ve vás hrdost, že jste součástí lidstva, nabízejí důvod, proč každé ráno vstát z postele,“ říká a plánuje akci, jež by se měla stát „největším dobrodružstvím lidstva“. Už za dva roky by chtěl vyslat k Marsu první kosmickou loď, která prokáže, že je možné k planetě doletět a zase se vrátit zpátky. A za deset let, v roce 2026, plánuje první cestu s lidskou posádkou.

Elon Musk • Autor: AFP, Profimedia
Elon Musk • Autor: AFP, Profimedia

Musk je mimo jiné majitelem soukromé kosmické agentury SpaceX, která díky svým raketám v tuto chvíli na zakázku zásobuje orbitální stanici ISS na oběžné dráze, kam také dopravuje satelitní družice. Multimiliardář chce na Marsu založit lidskou kolonii a proměnit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].