0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace16. 7. 20169 minut

Chytit je všechny

Co přineslo celosvětové šílenství jménem Pokémon Go

Pokémon Go • Autor: AFP, Profimedia

Minulý týden se na ulicích měst po celém světě začaly odehrávat poněkud bizarní scénky. Skupiny domorodců i turistů trochu zmateně chodí sem a tam a občas kolem sebe bez zjevného důvodu mávají telefonem. Žádná nemoc naštěstí není na obzoru. Máme tu čest s hráči Pokémon Go, nejúspěšnější mobilní hrou historie, která se v průběhu jediného týdne stala celosvětovým hitem s desítkami milionů hráčů. Podobných úspěchů zná herní průmysl několik, ale tenhle se přece jen v něčem liší. Pokémon Go je první masově oblíbená videohra, která hráče nutí opustit bezpečí vlastní pohovky.

Rychlý hit

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Princip připomíná oblíbený geocaching. Když hráči Pokémon Go spustí, uvidí svou postavičku na mapě svého skutečného okolí – hra sleduje jejich pozici pomocí GPS zaměřovače v telefonu. S tím, jak se pohybují, se hýbe i jejich postava na dispeji mobilu a v jejím okolí se ukazují pokémoni, tedy příšerky z her a seriálu oblíbeného na konci devadesátých let. Celkem je jich ve hře 151 druhů – od malé krysy Rattata přes ohnivého ptáka Moltres až po známého maskota jménem Pikachu – a na mapě se objevují zčásti náhodně, zčásti podle denní doby, počasí nebo prostředí, v městském parku se pohybují jiní pokémoni než v lese či mezi paneláky.

Trochu bizarní hra, ale nutí člověka opustit pohovku. • Autor: Bloomberg via Getty Images
Trochu bizarní hra, ale nutí člověka opustit pohovku.
Trochu bizarní hra, ale nutí člověka opustit pohovku. • Autor: Bloomberg via Getty Images

Úkol hráče je jednoduchý: všechny je chytit. Aby se mu to povedlo, musí konkrétního pokémona vybrat a přejít tak do chytacího režimu. V něm se příšerka zobrazí na reálném…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc