0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda25. 6. 20165 minut

Schovat se do mozku

Jak nebezpečný je poslední obávaný tvor českých lesů

klíště • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Pokud bychom sestavovali žebříček nejbezpečnějších biotopů této planety, o jeho první příčku by zcela jistě soupeřily i české lesy a louky. Vlci jsou pryč, nejjedovatějším živočichem je tady zmije, ale její uštknutí zdravý člověk v pohodě přežije. Možná posledním tvorem, který nám na výpravách do přírody připomíná smrtelnost, je klíště. Z malého parazita, který roznáší komplikované choroby, jako je klíšťová encefalitida a lymská borelióza, se každopádně alespoň v mediálním prostoru stává reálná hrozba. Lékaři varují, že klíšťata jsou přemnožená, šíří se do míst, kde dřív nežila, a riziko nákazy roste. A když stupeň jejich aktivity dosáhne čísla 10 – což se letos kvůli teplému deštivému počasí děje často –, vůbec bychom prý neměli chodit do lesa. Má smysl brát tohle na první poslech absurdní doporučení vážně?

Štěstí paní Lenky

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Návštěvníka laboratoře Parazitologického ústavu Akademie věd ČR v Českých Budějovicích hned za dveřmi obklopí nakyslý pach a skleněné vitríny plné tisíců klíšťat v různém stadiu vývoje – od titěrných larviček přes o něco větší nymfy až po několik milimetrů velké, nacucané dospělé samice. Některá prolézají mezi pilinami ve zkumavkách, většina jen tiše sedí a čeká. V dalších místnostech malí roztoči sají krev přímo z laboratorních myší a morčat. Návštěvník se snaží zahnat představu, že by klíšťata náhle unikla na svobodu.

V Evropě je málo pracovišť, kde toho o klíšťatech – a jimi přenášených chorobách – vědí tolik jako tady. Profesor Libor…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc