0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda11. 6. 20163 minuty

Zaveďme angličtinu jako úřední jazyk

Většina Čechů by se ji naučila, a získala tak velkou konkurenční výhodu

Autor: Profimedia.cz

Minulý týden obletěly svět fotky z největších přijímacích zkoušek světa. Nekonečné řady malých stolků na trávnících fotbalových stadionů, u nich miliony mladých Číňanů dychtivých zvládnout testy lépe než ostatní a dostat se na vysokou školu, k zábavnější práci, vyšším platům a společenskému uznání. Působivost fotek přitom není daná jejich exotičností, naopak. V těch lavicích jsme si mohli prohlédnout budoucí konkurenci i našich dětí, které se chystají vstoupit na neúprosný globální trh.

Jsou různé cesty, jak se nejlépe pro účast v téhle soutěži vybavit, a všechny se nějak týkají vzdělávání. Pomoci ale může i stát a nemusí to být jen zavedení přísných přijímaček na čínský způsob. Existují také chytřejší možnosti. Všichni třeba vědí, že cesta k lepšímu vzdělání, uplatnění na trhu a sebevědomí je dobrá angličtina. Její učení Čechům nejde, mohli bychom se ale dohodnout, že angličtinu zavedeme jako úřední jazyk. Celá věc je méně bláznivá, než jak vypadá.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Česko si zvyklo přijímat dlouhodobé cíle. V minulých letech jsme si například slíbili, že do roku 2020 snížíme administrativní zátěž podnikatelů o 30 procent. Do roku 2030 chceme vyrábět 32 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. A do roku 2050 hodláme podle jednoho z vládních materiálů napojit zdejší vysokorychlostní železniční síť na tu evropskou. Česko se zkrátka dlouhodobých cílů neštítí. Proč se tedy nedohodnout, že do roku 2030 zavedeme jako úřední jazyk kromě češtiny i angličtinu?

Právě tento krok kdysi pomohl katapultovat Singapur mezi nejúspěšnější státy světa. Angličtina jako úřední jazyk je i v Indii, kde se lze na úřadech, na policii, u soudů, v nemocnicích atd. domluvit kromě místního jazyka také anglicky a nikdo se nediví.

Dlouhodobé závazky vypadají vždy trochu směšně, protože v sobě uchovávají údernického ducha, s nímž Češi nemají dobré zkušenosti. Tady bychom se ale bez závazku neobešli. Pouze jasný harmonogram by totiž zavazoval vlády k podniknutí potřebných kroků. Především by se musely investovat miliardy korun na kvalitní výuku ve školách, dovoz učitelů z ciziny, nákup učebnic. Bylo by třeba spustit kvalitní kurzy pro úředníky, policisty atd. Důsledně umísťovat anglické nápisy do veřejného prostoru nebo přestat dabovat filmy v České televizi.

Právě tento krok kdysi katapultoval Singapur mezi nejúspěšnější země světa.

Přitom čtrnáct let, která do roku 2030 chybějí, se kryje s jedním školním cyklem, který by byl k dobré výuce angličtiny potřeba. Angličtinu by nutně nepotřebovali všichni, většina Čechů by se ji ale naučila a získala tak velkou konkurenční výhodu. Stát by se současně stal magnetem pro vzdělané pracovníky ze světa. Posílila by i zdejší demokracie, protože by víc lidí mělo snadný přístup ke kvalitním informacím a lepšímu porozumění světu kolem sebe. Zkrátka stačí chtít a nesmát se.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].