Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

S plachtou ke hvězdám

Vizionář Jurij Milner hledá způsob, jak poslat miniaturní sondu k planetám u jiných hvězd. Pohánět ji chce obrovskými lasery umístěnými na zemském povrchu.

Autor: Profimedia, Caters News
Autor: Profimedia, Caters News

Nosné rakety amerických kosmických společností SpaceX a Blue Origin se dnes dokážou vrátit z vesmíru a měkce přistát na zemském povrchu. Lze je díky tomu používat opakovaně, takže celkové náklady jsou nižší. Co kdyby se však nosné rakety na Zemi vracet nemusely, protože by ji vůbec neopouštěly? Pohonný systém by pak mohl být libovolně velký a výkonný, protože by se nemusel odlepit od země. Kosmická loď by nepotřebovala motory ani pohonné hmoty.

Zdánlivě neproveditelné, ale světelné paprsky by to dokázaly. Teorie relativity nám totiž říká cosi, co bychom nečekali: světlo sice nemá hmotnost, má však hybnost. Proto když se světlo odrazí od zrcadla, vytvoří sotva znatelný tlak. Jestliže je světlo dostatečně jasné a zrcadlo dostatečně lehké, zrcadlo se dá do pohybu.

V sedmdesátých letech 20. století americký fyzik Robert Forward prokázal, že velmi silné lasery by mohly udělit kosmické lodi s reflexní „plachtou“ rychlost dosahující nejméně desetiny rychlosti světla. Při mnohotisíckrát vyšších rychlostech, než jakých jsou schopny dosáhnout rakety, by takovéto sondy mohly doletět k planetám na oběžné dráze jiných hvězd než Slunce nikoli za několik set tisíc let, ale již za několik desetiletí. Avšak vzhledem k nesmírné technické náročnosti takového podniku nikdo Forwardovy úvahy konkrétněji nerozvíjel.

To by se mohlo změnit. Letos 12. dubna, v den pětapadesátého výročí Gagarinova prvního letu do vesmíru, ruský fyzik, miliardář a investor Jurij Milner oznámil plán vyvinout…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].