Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Nikdy necouvnu

Dcera někdejšího lídra ruské opozice Borise Němcova pátrá po vrazích svého otce

Zhanna Nemtsova, dcera Borise Němcova • Autor: Matěj Stránský
Zhanna Nemtsova, dcera Borise Němcova • Autor: Matěj Stránský

Ještě během svého života se dozvím pravdu. Budu třeba už stará, ale dozvím se ji. Jsem o tom přesvědčená,“ tvrdí mladá žena a za jejími zády burácí jarními dešti rozvodněný Rýn. O Žanně Němcovové (32), dceři lídra ruské opozice Borise Němcova, který byl loni zavražděn v Moskvě, rozhodně nelze říct, že se nesnaží vidět světlo na konci tunelu. Již několik měsíců vede ze svého exilu v německém Bonnu zápas za potrestání vrahů svého otce. Soud, který v Moskvě začne případ již brzy řešit, sice jistý optimismus nabízí, zásadní zvrat ale zřejmě nepřinese. Zatím.

Silný tlak

I když byl Boris Němcov v politice činný dvě desítky let, nejdřív jako ruský vicepremiér odpovědný za ekonomické reformy a později jako nejviditelnější tvář protiputinovské opozice, jeho nejstarší dcera se o politiku nikdy moc nezajímala. Na protirežimní demonstrace v podstatě nechodila – Putin jí sice vadil, své názory však nikdy neprojevovala příliš veřejně. V Moskvě pracovala jako televizní novinářka a zaměřovala se na víceméně nekonfliktní ekonomické zpravodajství.

Teď v Evropě absolvuje jedno politické jednání za druhým. Nedávno se vrátila z Ameriky, kde se setkala s ministrem zahraničí Johnem Kerrym, předtím ji přijali šéfové Evropského parlamentu. Její diář je nabitý a jasná je i její mise. „Chci, abychom se dozvěděli, kdo si tu vraždu opravdu objednal,“ říká drobná tmavovláska.

V praxi to znamená především to, že naléhá na západní politiky, aby při svých jednáních s Vladimirem Putinem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].