Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Czexit a šáteček

Na průčelí nové budovy europarlamentu v Bruselu chybí česky nápis Evropský parlament. Může za to údajně „ý“. Je dlouhé nahoru i dolů a chvíli se řešilo, kam nápis mezi ostatní jazykové variace vměstnat. Místo se prý ale už našlo a brzy se bude lepit.

Autorka těchto řádků zrovna čekala na plácku před europarlamentem, až dorazí Němec a Francouz na smluvenou schůzku, když na mobilu pípla zpráva, že si česká sněmovna odhlasovala debatu o návrhu Úsvitu vyhlásit referendum o vystoupení z Evropské unie.

K diskusi nakonec kvůli nedostatku času nedošlo a druhý den bod z programu úplně vypadl. Věc nicméně stačila vyvolat pozdvižení v médiích a na sociálních sítích, na které poslanci reagovali argumentem, že jen chtěli dát opozici demokratický prostor předložit vlastní návrhy do pléna. Předseda ODS Petr Fiala se ptal, kde jinde se mají podobné otázky probírat než na půdě parlamentu.

Fiala má v principu pravdu, problém je však jinde. Tím, že poslanci umožnili hrstce Okamurových pohrobků předložit téma o vystoupení z Unie na oficiální půdě parlamentu, hodili do oběhu jednoduchou zkratku, že se téma seriózně řeší. Detabuizovali ho. Běžný konzument zpráv nebude zkoumat, jestli se tak stalo v rámci „opozičního okénka“. Zapamatuje si, že věc, o níž dosud drtivá většina politické reprezentace tvrdila, že nemá alternativu – totiž naše členství v EU –, zjevně alternativu má.

Téma se usadí ve veřejném prostoru a vzhledem k rozkymácené atmosféře v Evropě a nepopulárním rozhodnutím,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].