Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

S Harriet v peněžence

Změny v dolarových podobiznách ohlašují nový pohled na dějiny USA

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Když se americký ministr financí Jacob Lew loni v červnu obrátil na veřejnost s výzvou, aby mu pomohla vybrat mezi význačnými postavami tamní historie novou tvář pro desetidolarovou bankovku, jistě nečekal, co se strhne. Bylo jasné, že debata o tom, která žena – protože tak zněla „objednávka“ správce státní kasy – má nahradit prvního ministra financí v historii Spojených států amerických a tvůrce jejich bankovního systému Alexandera Hamiltona, nebude klidná. A nejen kvůli kritiky ceněnému a diváky milovanému broadwayskému muzikálu o Hamiltonově barvitém životě, ale také proto, že se pro ocenění jeho historického významu portrétem na bankovce vyslovovala řada význačných ekonomů.

Nakonec se ovšem „výměna“ Hamiltona změnila v širokou celospolečenskou debatu o americké historii a o jejím výkladu, o kapitalismu i o symbolice papírových peněz v době, která stále více přeje bezhotovostním transakcím. Rozhodnutí aktualizovat tváře z bankovek se tak pod vlivem této debaty z desetidolarovky rozšířilo i na bankovky dvojnásobné a poloviční hodnoty. Americký dolar tak začas zažije skutečnou revoluci. Hamilton nakonec zůstává, ale jinak sestavu výhradně bílých mužů, z nichž se žádný nedožil 20. století, nově doplní lidé černé pleti a celkem šest žen.

Nejsymboličtěji ovšem ukazuje proměňující se pohled Američanů na vlastní historii osud nejpoužívanější ze všech bankovek – dvacetidolarovky. Zatímco dosud byla přední strana bankovky vyhrazena sedmému prezidentovi USA Andrewu Jacksonovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].