Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Tokia

Zemřít pod rozkvetlou sakurou

TOKYO • Autor: Profimedia, Abaca
TOKYO • Autor: Profimedia, Abaca

Zespodu vypadají jako husté mraky, snímané naopak z výšky mraků pomocí dronů vypadají jako zčeřené vlny. Jak se očekávalo, i letos se japonské třešně zahalily do světle růžových květů a vypuklo obecné okouzlení. Japonské třešně zvané sakury začínají kvést od nejjižnější části Japonska a „sakura zensen“, neboli sakurová fronta postupuje souostrovím vzhůru až k nejsevernějšímu cípu Hokkaida. Meteorologická stanice se značným entuziasmem jejich pohyb komentuje a média i obyvatelé ji sledují stejně bedlivě jako severokorejské zbrojení nebo aféru Panama Papers.

Pozor, v Tokiu pokvetou sakury už jen jediný den! zvyšují napětí webové servery zaměřené na aktuality. Než totiž sakury odkvetou, musí si Japonci květy pořádně prohlédnout, ostatně mají pro jejich pozorování i zvláštní termín – Hanami – a Japonská asociace kvetoucích sakur vypracovává TOP 100 nejlepších míst, kde je možné je v plném květu (mankaj) vidět.

Pod závojem jemných květů se i letos musí lidé vyfotit – se skleničkou růžového sektu, s pejskem či přítelem, zkrátka s tím, co má člověk nejradši, i kdyby to byli jen dva plyšoví medvědi. Jako vymyšlený příklad by ti plyšáci zřejmě neobstáli, jenže jsou příkladem pravdivým – fotil si je dospělý muž na zábradlí malebného můstku a až na autorku dopisu se nad tím výjevem nikdo nepozastavil. Většina lidí beztak upírá zraky vzhůru ke kvetoucím stromům a to, co se děje „na zemi“, se v té vřavě ztrácí.

Lidé k sakurám míří houfně, což tady znamená po desítkách tisíc,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].