Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Rusko o Česku

Tvrzení, že naše země je nejvíce protiruská ze všech, je cílenou dezinformací

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Kdo by tipoval, že nejkritičtější zemí k Rusku je Polsko, kde vůči Moskvě opravdu panuje dlouhodobá ostražitost, nebo snad Amerika jako tradiční rival, je vedle. Na prvním místě je prý Česko. S tímto překvapivým zjištěním nedávno přišel Ruský ústav strategických výzkumů (RISS), když analyzoval, jak o Rusku píšou světová média. Jeho výzkumníci spočítali, že nejvíc „protiruských článků“ je právě ve zdejších novinách a televizích. Jako úplně nejvíc protiruský list pak byly označeny internetové Parlamentní listy.

Na první pohled se to jeví jako velká záhada: Česko je totiž zemí, kde politické a bezpečnostní elity dlouhodobě podceňují rizika ruského vlivu. Buď si ho neuvědomují, nebo svojí politikou přímo nahrávají zájmům Moskvy. Jako naposledy český prezident Miloš Zeman, když prohlásil, že jsme se konečně osvobodili od Evropské unie a Spojených států. Těmito slovy vítal příliv čínských investic a okamžitě zaplnil stránky ruských médií s dovětkem, že se zcela prokazatelně otáčí zahraničněpolitické směřování Česka na východ.

Faktem je, že ani česká média nejsou kdovíjak protiruská. Hlavní deníky a jejich komentátoři sice pohlížejí na Kreml kriticky, nelze ale říci, že by takovými články byly noviny přeplněné.

Hvězda ruských televizí Dmitrij Kiseljov, který se vyžívá v nejrůznějších konspiračních teoriích namířených proti Západu, s oblibou po jejich pronesení s naprosto kamennou tváří položí ve své show přítomnému publiku řečnickou otázku: Náhoda? Neřekl bych! Přesně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].