Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Vítejte v Čínsku

Usměvaví soudruzi z východu skupují Česko. Máme se toho bát?

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Někdejší europoslanec za ČSSD Vojtěch Mynář vzpomíná, že výstavu o kanále Dunaj–Odra–Labe uspořádal před dvěma lety ve Štrasburku čistě proto, aby udělal radost sám sobě a Miloši Zemanovi, který se sem chystal s projevem. Vypadalo to tehdy jako symbolická tečka za nikdy nezrealizovaným plánem. Na výstavě s mottem „Kde je silná vůle, tam je i vodní cesta“ vedle sebe stáli dva šediví muži a se zalíbením pozorovali nákresy projektu, který oba prosazovali a jejž několik mezinárodních studií uzavřelo jako nesmyslný.

Teď se ale silná vůle nečekaně našla – v Číně. Čínská společnost, která doma postavila gigantickou přehradu Tři soutěsky, pod jejíž hladinou skončilo 17 velkých měst, projevila podle Hradu o stavbu kanálu zájem. Čínští inženýři si tu prý už byli prohlédnout terén a zmrtvýchvstání průplavu Dunaj–Odra–Labe je údajně jedním z projektů, které s sebou do Česka veze čínský prezident Si Ťin-pching pro svou návštěvu v příštím týdnu. Informace, co všechno Číňané v Česku koupí a zaplatí, létají divoce vzduchem, Sobotkova vláda je z návštěvy vzrušená a spolu s prezidentskou kanceláří říká, že tohle bude událost desetiletí.

Co chce Peking

Středobodem návštěvy je uzavření strategického partnerství mezi oběma státy, na kterém se pilně pracuje. Jde o právně nezávaznou dohodu, již s Pekingem mají třeba Němci, Francouzi či Britové, ze středoevropské oblasti ji Čína zatím nabídla Polsku – a teď Česku.

U Británie dohoda sledovala cíl otevřít čínským společnostem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].