Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Důstojnost zachována

Česko je plné předválečných úředních budov. Většina je ovšem polepená linolei a dalšími nánosy následujících epoch a z jejich důstojnosti zbylo málo. Proto je výjimečná rekonstrukce z Ostravy. V budově Okresního sociálně-zdravotního ústavu pracovaly prvorepublikové zdravotnické instituce, od loňska je tu doma ostravské pracoviště Národního památkového ústavu. Budova je opravená s řemeslnou pečlivostí a s citem pro detail. Zachovalo se vše, co bylo možné zachránit – dveře, okna, radiátory. Ve čtvrtek 10. března tu proběhne seminář o rekonstrukci pro veřejnost, kolem 15 hodin ho zakončí komentovaná prohlídka.

I minulý týden byl fashion week, tentokrát pařížský. V jednom ze showroomů tu vystavovala česká módní značka CHATTY, která má už delší dobu ambici dostat se do prodejen v módních metropolích. Chce to ovšem být každou sezonu vidět – nejlépe právě na fashion weeku.

„Je to běh na hodně dlouhou trať,“

shrnula to návrhářka Anna Tušková.

Blatníková revoluce

V Londýně prší a to je důvod inovovat blatník. Ujali se toho designéři Dan McMahon a Patrick Laing a vyvinuli Plume – jak název napovídá, lze ho vytrčit jako pyšné paví pero. Slibují, že ochrání cyklistu před vším marastem velkoměsta.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].