0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Editorial12. 12. 20152 minuty

Sikorski o Putinovi a knihy

Rusko se dnes cítí být lídrem nesvaté aliance autokratů

Nedávno zesnulý německý státník Helmut Schmidt ve svých pamětech psal, že je nesmyslná představa, že demokracie je „vláda lidu“. Prostě politici musejí rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, na základě informací, které nikdo jiný nemá. Vládu lidu proto vnímal pouze v tom rozměru, že občané mají právo nezvolit ty, kteří ztratili jejich důvěru.

Přesně to potkalo nedávno i někdejšího polského ministra zahraničí Radosława Sikorského. Po aféře, kdy na veřejnost unikla tajně pořízená nahrávka jedné jeho schůzky, přišel politický pád. A navrch volební porážka.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Muž, který měl našlápnuto na to hrát velkou roli v evropských záležitostech (Respekt ho měl na obálce s titulkem Nový lídr Evropy), se nyní ocitl tak trochu na okraji. I když je to pochopitelně stále velmi zajímavý „okraj“ – bude přednášet na Harvardu a stále se účastní předních debat v Evropě či USA.

„Rusko se dnes cítí být lídrem nesvaté aliance autokratů a prezident Putin nechce, aby byli jeho kolegové autokraté odstaveni od moci. A navíc – můj odhad je, že Putin je gambler, kterému přestalo přát štěstí. Britové říkají, že každý premiér se po osmi letech u moci zblázní. Řekl bych, že to platí o to více, o co více moci máte v rukou,“ říká mimo jiné Sikorski v rozhovoru s Martinem M. Šimečkou.

Závěrem ještě jedna informace. V letním i vánočním dvojčísle vám vždy přinášíme velkou literární přílohu. Ani letos o ni nepřijdete, najdete ji už v příštím vydání, jednu změnu jsme ale přesto připravili. Součástí zimní přílohy vždy bývá seznam knih, které nás v daný rok zaujaly.

Pokaždé jste si stěžovali, že by se vám takový přehled hodil s lehkým předstihem, abyste si o knihy mohli říct k Vánocům či abyste je někomu (pozor, děti by neměly číst dál) mohli věnovat pod stromeček. Přehled knih tudíž najdete už v čísle, které právě čtete. Oproti předešlým ročníkům jsme navíc seznam rozšířili. Věříme, že vás to potěší.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].