Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Sikorski o Putinovi a knihy

Rusko se dnes cítí být lídrem nesvaté aliance autokratů

Radoslaw Sikorski • Autor: Matěj Stránský
Radoslaw Sikorski • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Nedávno zesnulý německý státník Helmut Schmidt ve svých pamětech psal, že je nesmyslná představa, že demokracie je „vláda lidu“. Prostě politici musejí rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, na základě informací, které nikdo jiný nemá. Vládu lidu proto vnímal pouze v tom rozměru, že občané mají právo nezvolit ty, kteří ztratili jejich důvěru.

Přesně to potkalo nedávno i někdejšího polského ministra zahraničí Radosława Sikorského. Po aféře, kdy na veřejnost unikla tajně pořízená nahrávka jedné jeho schůzky, přišel politický pád. A navrch volební porážka.

Muž, který měl našlápnuto na to hrát velkou roli v evropských záležitostech (Respekt ho měl na obálce s titulkem Nový lídr Evropy), se nyní ocitl tak trochu na okraji. I když je to pochopitelně stále velmi zajímavý „okraj“ – bude přednášet na Harvardu a stále se účastní předních debat v Evropě či USA.

„Rusko se dnes cítí být lídrem nesvaté aliance autokratů a prezident Putin nechce, aby byli jeho kolegové autokraté odstaveni od moci. A navíc – můj odhad je, že Putin je gambler, kterému přestalo přát štěstí. Britové říkají, že každý premiér se po osmi letech u moci zblázní. Řekl bych, že to platí o to více, o co více moci máte v rukou,“ říká mimo jiné Sikorski v rozhovoru s Martinem M. Šimečkou.

Závěrem ještě jedna informace. V letním i vánočním dvojčísle vám vždy přinášíme velkou literární přílohu. Ani letos o ni nepřijdete, najdete ji už v příštím vydání, jednu změnu jsme ale přesto připravili. Součástí zimní přílohy vždy bývá seznam knih, které nás v daný rok zaujaly.

Pokaždé jste si stěžovali, že by se vám takový přehled hodil s lehkým předstihem, abyste si o knihy mohli říct k Vánocům či abyste je někomu (pozor, děti by neměly číst dál) mohli věnovat pod stromeček. Přehled knih tudíž najdete už v čísle, které právě čtete. Oproti předešlým ročníkům jsme navíc seznam rozšířili. Věříme, že vás to potěší.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2015 pod titulkem Sikorski o Putinovi a knihy