Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
zelenina a ovoce, velkosklad makra, foodbanka, kontrola kvality pred distribuci do supermarketu, 3… zelenina a ovoce, velkosklad makra, foodbanka, kontrola kvality pred distribuci do supermarketu, 3.11.2015 • Autor: Matěj Stránský
Společnost Téma

Zakázané potraviny

Jaké jídlo nesmí na pulty obchodních řetězců

Nad poli Vojtěcha Sýkory v Máslovicích leží podzimní mlha a hluboké výmoly v příjezdové cestě dávají vědět, že úrodu už kamiony odvezly pryč. V brázdách ale dál září tisíce žlutých dýní a vedle stojí obrovské bedny plné oranžových a zelených tykví. To je odpad z letošní sklizně: z těchto odhadem pěti tun zeleniny už majitel neprodá ani deko. „Jsou moc malé, velké nebo křivé, nemají barvu přesně podle tabulek,“ říká farmář. „Nic jim není, sám jsem z nich měl včera výbornou polévku, žádný obchodní řetězec mi je ale z estetických důvodů nevezme.“ Na tuto realitu si pan Sýkora už zvykl a i teď se chystal „ošklivky“ tak jako každý rok zaorat. Pak se náhodou doslechl o organizaci Zachraň jídlo, která se plýtvání potravinami snaží omezit, a zkusmo jí zavolal. Výsledkem je pětice dobrovolníků, kteří si dnes vzali volno z práce nebo ze školy a právě nakládají do aut čtyři metráky zeleniny, aby ji prostřednictvím potravinové banky rozdali potřebným.

Farma v Máslovicích.
Farma v Máslovicích. • Autor: Matěj Stránský
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí.
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí.
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí.
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí.
Čištění zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Balení zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí.
Balení zeleniny před distribucí na pulty řetězců, zemědělské družstvo v Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Velkosklad Makra, Brno.
Velkosklad Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno.
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Supermarket v Praze.
Supermarket v Praze. • Autor: Matěj Stránský
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Polabí.
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Polabí.
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Polabí. • Autor: Matěj Stránský
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice.
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice. • Autor: Matěj Stránský
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice.
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice. • Autor: Matěj Stránský
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice.
Dobrovolníci z organizace Zachraň jídlo si odvážejí úrodu, která neprojde normami, Máslovice. • Autor: Matěj Stránský
Celá fotogalerie Zavřít fotogalerii

Ani deko navíc

Pan Sýkora není sám, kdo si navykl nedostatečně krásnou zeleninu zaorávat. Podle studie Evropského parlamentu, která vyšla z dat výzkumné agentury Bio Intelligence Service, se v Unii kvůli „estetickým nedokonalostem“ nedostane na pulty obchodů třetina každoročně vypěstovaného ovoce a zeleniny. Požadavky na správný vzhled tohoto zboží se navíc neustále zpřísňují a objem, který končí v hnoji, dále roste. Stejně tak ale sílí snaha plýtvání jídlem zastavit.

„Cuketa musí mít 15–18 centimetrů, hlaďounkou slupku a hlavně žádnou bouli. Dýně se zase musí vejít do rozmezí 500–1500 gramů, co je nad nebo pod, byť jen o deko, mi řetězce vracejí,“ říká farmář Sýkora. Estetických požadavků se dá podle něj částečně dosáhnout třeba šlechtěním semen nebo hnojením. Ale protože počasí v dané sezoně neovlivní, raději pěstuje víc, než se chystá prodat – a úroda odvezená kamiony nakonec pokryje i náklady na těch 20–40 procent, která estetickými kritérii neprojdou.

I_obalka_R46
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R46
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 59 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte