Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Komiks od roku 1968 do současnosti

Dan Mazur, Alexander Danner

Dan Mazur, Alexander Danner: Komiks od roku 1968 do současnosti • Autor: Repro Respekt
Dan Mazur, Alexander Danner: Komiks od roku 1968 do současnosti • Autor: Repro Respekt

Komiks už dávno nejsou jen superhrdinové v upnutých trikotech. „Sekvenční umění“ se rozrostlo na svébytné médium umělecké výpovědi – a právě tento vývoj mapuje výpravná publikace Komiks od roku 1968 do současnosti. Američtí publicisté Dan Mazur a Alexander Danner v ní sledují postupné osvobozování komiksu od stigmat dětského čtiva či novinových stripů pro zasmání. A není náhoda, že začínají v roce 1968. Právě tehdy se s magazínem Zap Comix rodí americký undergroundový komiks a hranice tehdy podobně radikálním způsobem ohledávají tvůrci v Japonsku, Francii či Itálii. V následující dekádě se formuje nezávislá komiksová scéna, jejíž emancipace ústí až v rozchod s tím, jak se má médium jmenovat – v roce 1978 zavádí Will Eisner termín grafický román, který se v následujících dekádách uchytí. V novém tisíciletí pak vývojem zatřese digitální distribuce a zrod webkomiksu.

Autoři sledují moderní komiksové dějiny v globálním měřítku a dávají českému čtenáři poprvé možnost nahlédnout do zákoutí francouzských bandes dessinées, italských fumetti či japonské mangy, která v novém tisíciletí hraje na světovém trhu zásadní roli. Mezi devatenácti kapitolami členěnými podle času a geografie nechybí ani vývoj mainstreamového komiksu okysličeného novými trendy z alternativy. Kniha zachycuje rovněž proměnu demografie čtenářstva, ve světě jsou běžnou součástí nabídky publikace pro dospívající dívky či ženy. Ani tato vlna ale ještě do Česka nedorazila. Kniha by tak mohla plnit i roli doporučení: fanoušek s pomocí více než tří stovek ukázek dostává inspiraci, kam se při výpravách do krajin dynamického média vydat. Bude k tomu však potřebovat služby zahraničních knihkupectví – přes
vydavatelský boom, který u nás poslední dobou komiks zažívá, je v češtině k dispozici pořád jen hrstka toho podstatného. I proto je škoda, že české vydání neshromáždilo informace o dostupných českých překladech děl, o nichž píše.

Dan Mazur, Alexander Danner: komiks od roku 1968 do současnosti
Přeložil Richard Podaný. universum, 320 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2015 pod titulkem Dospívání komiksu