Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Jaké jídlo nejčastěji vyhazujete? Máte pocit, že vaše plýtvání jídlem spíše stoupá, nebo klesá?

Fotka autora PETR ČTVRTNÍČEK
PETR ČTVRTNÍČEK
herec
Vyhazuju jen to jídlo, které připálím, a to se mi stává velmi zřídka. Většinou toho, z pro mě neznámých důvodů, uvařím tolik, že pak jídlo musím rozdávat, a jestli to obdarovaní vyhodí, to už nezkoumám.
Fotka autora Dita Pecháčková
Dita Pecháčková
kulinářská novinářka, autorka kuchařek a televizního pořadu Deník Dity P.
Jídlo ani moc nevyhazuju, spíš „vhazuju“. Čili často jím o dost víc, než potřebuju. Když se kolem sebe rozhlédnu, vidím, že v tom nejsem sama. Za největší plýtvání tedy považuju přejídání a také „jídlo pro zábavu“. Jíme, abychom se pobavili. Plýtvání bezpochyby roste i tím, že mnoho rodin nevaří společné večeře, obědy, snídaně, každý si jí a vaří své – zbytků je tak zákonitě násobek. Proto se ve své profesi pokouším vzbudit chuť rodin vařit a jíst spolu.
Fotka autora Petr Třešňák
Petr Třešňák
starosta Mariánských Lázní (piráti)
Snažím se nevyhazovat žádné jídlo a podle toho také nakupuji. Tedy menší množství, zato mnohem častěji. Občas se setkávám s nepochopením svého okolí, když dojídám i podle jejich názoru „prošlé potraviny“. Ačkoli výklad termínu „minimální trvanlivost“ je poněkud odlišný a určitě neznamená, že potravina musí být prošlá. Ne vždy se to ale povede, a tak občas několik kousků zeleniny nebo ovoce letí do koše, respektive do kompostu.
Fotka autora DANIEL ČAPEK
DANIEL ČAPEK
prezident Sodexo ČR a Slovensko
Zdá se mi, že si i díky různým kampaním lidé plýtvání více uvědomují, nicméně ještě s tím nezačali nic dělat. Stejný pocit máme u našich firemních zákazníků, kteří jsou šokováni tím, kolik jídla musíme kvůli nastavení vzájemných smluv na konci dne zlikvidovat, ale ne vždy jsou ochotni v této oblasti hledat nějaké kompromisy. Já sám jsem doma dříve nejvíc vyhazoval zbytky zeleniny, ale už pár let končí v malém žížalím kompostéru, který máme na terase. Takže dnes nejčastěji vyhazujeme zbytky jídla uvařeného před týdnem, zapomenuté někde úplně vzadu v lednici.
Fotka autora Fabrice Martin-Plichta
Fabrice Martin-Plichta
ředitel České federace potravinových bank
Boj proti plýtvání mám jakoby v popisu práce – nejen že jsem založil potravinové banky v České republice a na Slovensku, ale i doma se snažím předat dětem správné chování, aby neplýtvaly potravinami ani jinými komoditami (elektřinou, teplem, papírem atd.). Bylo by pošetilé tvrdit, že se mi to vždy a stoprocentně daří. Samozřejmě se stává, že musím vyhodit kousek starého chleba nebo zapomenutého ovoce. Co jde, skončí v kompostéru nebo se stane pochoutkou pro naše kočky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2015 pod titulkem Jaké jídlo nejčastěji vyhazujete? Máte pocit, že vaše plýtvání jídlem spíše stoupá, nebo klesá?