Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zelení musí pryč

Proč tradiční strany nechtějí vládnout s ekology

Dva světy, které se nepotkaly. • Autor: Matěj Stránský
Dva světy, které se nepotkaly. • Autor: Matěj Stránský

Po Matěji Stropnickém na pražském magistrátu skončili zelení i na jedné z významných radnic hlavního města. Jejich kolegové z TOP 09, ANO, Starostů a lidovců na Praze 6 mají i bez nich pohodlnou většinu a jednohlasně se shodli, že místostarostku – a známou tvář zelených Petru Kolínskou – i jejího kolegu, lékaře Antonína Nechvátala z rady vyloučí. Šestka je tradičně dost zelená a pro stranu, jejíž volební preference se pohybují kolem tří procent, je to další citelná rána.

Jed a slova

Úvaha, proč mají zelení spoluvládnout v koalici Prahy 6, byla po volbách před rokem jasná. Po TOP 09 (11) a ANO (8) mají nejvíc zastupitelů (6) a koaliční partneři, lidovci a Starostové, navíc chtěli, aby po vzoru Trojkoalice v hlavním městě i tady vládli spolu.

Dnešní konec spolupráce už tak jasný není. „Zelení se programově a ideově nepotkali se zbytkem koalice,“ říká starosta Ondřej Kolář (TOP 09), který vládu bez zelených navrhl. „Připadalo nám, že jsou v neustálé opozici uvnitř koalice. Hromadila se spousta drobných problémů, až se ucho utrhlo.“ Stejně to viděli politici ANO, Starostové a lidovci se podřídili.

Na seznamu „drobných věcí“ jsou především dva výroky Petry Kolínské v novinách a odpor radního pro životní prostředí Nechvátala k jedu, jímž se hubí nechtěná městská zeleň.

„Na jiný přístup jsem hrdá.“

Petra Kolínská

Kolínská vzbudila na radnici Prahy 6 poprask názorem na železnici z Masarykova nádraží na letiště a do Kladna.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].