Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Komentáře

Plutonium v rohlíku

Maso nám už nebude tolik chutnat – a to je dobře

45-kom2
Autor: Ilustrace - Pavel Reisenauer

Párek a slanina způsobují rakovinu a svíčková pravděpodobně také. Těmito závěry vyvolala Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden pořádný rozruch. Její nové doporučení se dotýká jídelníčku milionů pozemšťanů i zemědělství jako takového. Co z něj vlastně vyplývá?

Jistě a pravděpodobně

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, což je odborný panel WHO, rozděluje různé látky do kategorií podle toho, jak důkladně je u nich prokázáno, že způsobují onkologická onemocnění. V nejtěžší skupině je škodlivost považována za jistou a najdeme v ní položky jako plutonium, azbest nebo tabák. A právě na tenhle seznam minulý týden přibyl termín „zpracované maso“, který v českém kontextu asi nejlépe odpovídá pojmu uzeniny.

Přezkoumáním osmi stovek různých studií dospěli vědci k názoru, že existuje dost důkazů potvrzujících, že maso upravené konzervováním, uzením, fermentací či přidanými chemikáliemi způsobuje rakovinu tlustého střeva.

Do druhé kategorie s nálepkou „pravděpodobně karcinogenní“ pak titíž experti zařadili červené maso jako takové – tedy hovězí, vepřové, telecí nebo jehněčí. U něj je to s důkazy trochu horší. WHO při svém rozhodování vycházela především z tzv. epidemiologických studií, které neprokazují příčinnou souvislost, jen si všímají korelace – vychází z nich, že lidé, kteří jedí víc červeného masa, trpí častěji rakovinou.

Kritici, kteří se našli i mezi experty agentury, protože závěr nebyl přijat jednohlasně, namítají, že svou roli v tom mohou…

I_obal_R45_2015
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obal_R45_2015
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Petr Třešňák

zástupce šéfredaktora

tresnak
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Od roku 1995 jich napsal/a 1472
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte