Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Když Blair říká sorry

Co znamená omluva bývalého premiéra za válku v Iráku

A ten o přibarvených informacích znáte? (Blair) • Foto: Dan Chung • Autor: Archiv
A ten o přibarvených informacích znáte? (Blair) • Foto: Dan Chung • Autor: Archiv

Tony Blair vystoupil předminulou neděli v pořadu Fareeda Zakarii na americké stanici CNN a několikrát pronesl slovo „sorry“ – omlouvám se – v souvislosti s invazí do Iráku. Blair je dnes ve Velké Británii právě kvůli účasti na vojenském tažení George W. Bushe nenáviděnou osobou, někteří sní dokonce o tom, že bývalý premiér Blair skončí před soudem a ve vězeňském mundúru. Přiznává tedy dnes už i sám Tony Blair, že Irák byla chyba?

Jak se to vezme. Expremiér se rozhodně neomluvil za válku jako takovou a doslova prohlásil, že „omlouvat se za svržení Saddáma Husajna mu přijde velmi obtížné“. Zalitoval ale několika konkrétních přešlapů. Omluvil se za to, že „informace tajných služeb, které měl k dispozici, nebyly pravdivé“, což je odkaz na později vyvrácené tvrzení, že Saddám Husajn drží zbraně hromadného ničení. Další omluva se týká „jistých nedostatků v plánování“ (expremiér nespecifikoval) a nedostatku představivosti. „Omlouvám se, že jsme nepochopili, co se stane, jakmile režim odstraníme,“ prohlásil Blair.

V rozhovoru padla ještě klíčová otázka, zda bývalý premiér vidí příčinnou souvislost mezi vlastním iráckým tažením a pozdějším nástupem Islámského státu. „Myslím, že na tom je něco pravdy,“ odpověděl Tony Blair. „Samozřejmě že není možné tvrdit, že ti z nás, kdo v roce 2003 odstranili Saddáma, nenesou žádnou odpovědnost za situaci v roce 2015.“

Pudlík“ vyklouzl

Přehodnotil tedy Blair útok na Irák a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].