Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo se nebojí Putina

Obavy z ohrožení Ruskem se v Česku proměňují ve strach z uprchlíků

Zářijový výzkum agentury STEM ukázal, že za poslední čtyři měsíce výrazně klesly české obavy z politiky Ruska. V květnu letošního roku považovalo Rusko za nebezpečí pro naši zemi téměř 60 procent dotázaných občanů, minulý měsíc už se ruské rozpínavosti obávalo jen 43 procent lidí. Agentura STEM to zjišťovala v reprezentativním výběru na vzorku skoro 1000 lidí.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Pokles strachu z Ruska patrný z výzkumu se dá nazvat spíše návratem k normálu, výkyvem byla totiž především čísla květnová, kdy hodnocení Ruska jako bezpečnostního rizika pro naši zemi v souvislosti s vývojem na Ukrajině výrazně posílilo, vůči roku 2011 na více než dvojnásobek. Situace Ukrajiny se sice od května výrazně nezměnila a ruská propaganda v Česku za poslední čtyři měsíce nijak neotálela, změnila se však její rétorika – jak upozornil nedávno britský týdeník The Economist, ruská propagandistická média už nehovoří o Ukrajině jako o spolku nebezpečných fašistů, ale nově jako o zemi plné neschopných lidí, kteří se nedokážou o sebe postarat a jejichž politici neplní své závazky. Především však se zprávy o napadené Ukrajině méně objevují v médiích, vytlačila je aktuální migrační vlna.

Strach se částečně přelil do obav z uprchlíků, chudoby v rozvojovém světě zemích a obecně situace blízkovýchodních zemí. Z islámského fundamentalismu, který by mohl narušit klid Česka, má momentálně obavy nejvíce respondentů, na druhém místě jsou právě uprchlíci, na třetím strach z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].