Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Nepřátelské setkání

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Vstup Ruska do války v Sýrii si vynutil setkání Baracka Obamy a Vladimira Putina na půdě OSN. Reportéři se předháněli v popisech ledové atmosféry mezi oběma politiky. Putin se ve svém projevu pokusil představit Rusko jako vůdce světového boje proti terorismu.

„Jestli se to chová jako terorista, jestli to chodí jako terorista, jestli to bojuje jako terorista, je to terorista, nebo ne?“

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Ruský ministr zahraničí Lavrov poté, co novináři zpochybnili cíle ruských útoků v Sýrii. Ruské letectvo zahájilo ve středu bombardování pozemních cílů, setkalo se však s kritikou, že místo na jednotky Islámského státu míří na spojence Spojených států v boji proti vládě Bašára Asada.

Konec Osla

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na půdě Valného shromáždění OSN prohlásil, že jeho vláda se nadále necítí být vázána mírovými dohodami s Izraelem podepsanými v roce 1993 v Oslu. O přesných důsledcích tohoto rozhodnutí komentátoři spekulovali.

Remíza v Katalánsku

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

V místních volbách ve španělském Katalánsku získaly nejvíce hlasů voličů strany usilující o nezávislost této autonomní oblasti, zároveň to ale nestačilo na nadpoloviční většinu křesel. Stoupenci i odpůrci katalánské nezávislosti považovali výsledek za své vítězství.

FARC končí

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Nejstarší levicová guerilla na světě oznámila ukončení vojenského výcviku. Prohlášení přišlo týden poté, co kolumbijská vláda podepsala na Kubě s povstalci dohodu o ukončení konfliktu, který trval 51 let a vyžádal si téměř tolik obětí jako dnešní válka v Sýrii.

7 000 000 000 dolarů

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Cena za jediný průzkumný vrt, který firma Shell provedla při pobřeží Aljašky a který The Economist označil za pravděpodobně nejdražší vyvrtanou díru v historii lidstva. Shell nenašel dostatečně velké ložisko ropy a k radosti ochránců přírody svou činnost ve vodách Arktidy ukončil.

Na Marsu je voda

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Americká NASA oznámila, že podle jejích zjištění existuje na Marsu voda v tekutém skupenství. Vědci zároveň zdůraznili, že se ke zdrojům vody v dohledné době nepřiblíží žádná pozemská sonda kvůli možnosti kontaminace marťanské H20 pozemskými mikroby.

Blatter zůstává do poslední chvíle

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Devětasedmdesátiletého funkcionáře Seppa Blattera, prezidenta mezinárodní fotbalové federace FIFA, začaly před necelým týdnem vyšetřovat švýcarské úřady, které ho obvinily ze pronevěry a zneužití pravomoci. Blatter čelí obvinění z toho, že roku 2005 prodal vysílací práva pro středoamerickou oblast tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi hluboko pod cenou. Další obvinění je z roku 2011, kdy Blatter poslal z účtů FIFA dva miliony franků současnému šéfovi UEFA Michelu Platinimu. I přes tato obvinění Blatter tvrdí, že se nedopustil ničeho nezákonného a nečestného. Nadále zůstává prezidentem federace FIFA a je také možnost, že bude znovu kandidovat v únoru, kdy se uskuteční volby na post prezidenta mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Tálibánští vojáci se zmocnili afghánského města Kunduz, a to během jediného dne. Leží na strategické křižovatce cest spojujících Afghánistán s Pákistánem, Čínou a Střední Asií. Jeho ovládnutí bylo největším úspěchem hnutí od roku 2001. Afghánské jednotky dobyly nejdůležitější místa města zpět. Boje v Kunduzu v době uzávěrky Respektu stále probíhají.

Zákaz kouření v autech

Londyn • Autor: Milan Jaroš
Londyn • Autor: Milan Jaroš

Ve Velké Británii se od října nesmí kouřit v autech, ve kterých cestují děti. Porušení zákazu bude nově ve Walesu a Anglii pokutováno padesáti librami (přibližně 1850 korun). Nařízení se nevztahuje na kabriolety se staženou střechou. Od ledna by měl zákaz kouření platit také v některých britských věznicích. V Británii již platí zákaz kouření v restauracích, klubech a na pracovišti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].