Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Co se Sýrií?

Rusko má na rozdíl od Západu cíl jednoduchý: diktátor Asad je jeho letitý spojenec

Aleppo, Sýrie • Autor: Globe Media /  Reuters
Aleppo, Sýrie • Autor: Globe Media / Reuters
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Celý svět (až na český Facebook, ten už to ví dávno) si láme hlavu, jak ukončit válku v Sýrii. Poslední události – masový exodus uprchlíků a ruské bombardování syrského území – hledání řešení urychlily. Z pohledu Západu to vůbec není jednoduché, protože čelí jak Islámskému státu, tak jednomu z nejkrvavějších diktátorů současnosti Asadovi. Naopak Rusko má cíl jednoduchý, Asad je jeho letitý spojenec.

V aktuálním čísle Respektu najdete na toto téma více textů a autorem jednoho z nich je i Fareed Zakaria, který mimo jiné připomíná: „Pokud je důležitá porážka Islámského státu, musí se stát převažující prioritou spojenectví se všemi vnějšími silami, které se k boji připojí. Pokud padne Asad a džihádisté dobudou Damašek, bude to horší, než kdyby Asad zůstal. To neznamená poskytovat Asadovi podporu, ale…“ Více se dočtete v rubrice Fokus.

Kolega Martin Uhlíř píše o průlomovém objevu vody na Marsu. „Přítomnost tekuté vody je minimálně objev desetiletí a pohled na Mars už nikdy nebude stejný jako dřív. Existence mikroskopických Marťanů je nyní teoreticky mnohem pravděpodobnější.“ Musím říct, že po přečtení těchto řádků se moje fantazie – zobrazující mikroskopické Marťany – rozběhla na plné obrátky. Více si přečtete rubrice Civilizace.

Z aktuálního čísla bych vám také rád doporučil rozhovor Kateřiny Mázdrové s genderovou lingvistkou Janou Valdrovou, který je mimo jiné o přechylování ženských jmen. V rozhovoru také zaznívá: „Kultura jazyka neodráží jen mluvnickou úroveň projevu, ale přináší důkazy o společnosti a lidském jednání, postojích, hodnotách. Proto rigidní pravidla nemají do budoucna v některých oblastech šanci přežít.“

Pokud vás téma zaujalo, můžete nám do redakce napsat, jak byste se dívali na to, kdybychom přestali jména cizinek přechylovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Taberyšéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2015 pod titulkem Co se Sýrií?