Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zázračné chia

Jeden hipster byl už postarší, plnovous mu začal šedivět, nějak prostě nestihl dospět. Dost to řešil, dokud nešel k doktorovi. Ten konstatoval nadváhu, hypertenzi a diabetes, a tak začal hipster řešit zase něco jiného: jak se zbavit nadváhy, hypertenze a diabetu. Napadlo ho zajít do lokálního bioobchodu – prodávala tam buď mladá hipsterka , která měla krátké šortky, nebo stará, která měla pochopení. Dneska byl docela rád, že narazil na tu starší – a svěřil se jí.

Postarší hipsterka dlouho a soucitně přikyvovala – v krámě stejně nikdo nebyl. A v duchu počítala, co by mu tak nabídla, aby jí to vylepšilo skomírající tržby. Nakonec si vzpomněla, že má někde vzadu semínka chia. To byl zase kšeft, řekla si v duchu a znovu přikývla.

Nahlas pak povídá: „Chia semínka jsou superpotravina pro 21. století. Ve dvou lžících je 40 procent doporučené denní dávky vlákniny, 10 procent potřebných proteinů, 17 procent kalcia a 12 procent železa. Obsahuje rovněž nenasycené mastné kyseliny. Jelikož semínka zázračně bobtnají, v žaludku zvětší svůj objem a rychleji se dostaví pocit sytosti – pomáhají tudíž hubnout. Mají rovněž vliv na metabolismus cukrů a na hladinu cholesterolu, což sice nikdo nedokázal, ale nebrání to v tom si je koupit. Stojí půl kila dvě stě,“ řekla a zatvářila se ještě víc soucitně.

Postarší hipster se rozzářil jako zamlada a koupil kilo a začal semínka ve velkém pojídat. Hodil to na Instagram, nějak se to rozkřiklo a od té chvíle byla chia semínka ve všem: v mangovém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].