Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Trump podceňuje Ameriku

Čísla hovoří jasně: Spojené státy dnes dominují světové ekonomice nejpřesvědčivěji za posledních dvacet let

Prezidentská kandidatura Donalda Trumpa stojí na příslibu jeho vlastních schopností. Prohlašuje o sobě, že je „je zdaleka nejúspěšnější člověk, který kdy kandidoval na prezidenta“. (Pánové Washingtone a Eisenhovere, zklidněte hormon!) Pokud ale jeho kandidaturu ovládá nějaká myšlenka, je to představa, že Amerika těžce prohrává s ekonomickou konkurencí. Ve svém projevu z minulého týdne o zahraniční politice Trump vysvětlil, že Amerika ztrácí s Čínou, Japonskem a Mexikem, protože tamní lídři jsou „chytřejší, protřelejší a ostřejší než naši lídři“. „Jednoduše nás válcují,“ prohlašuje Trump opakovaně.

Je zvláštní, že tyto výroky zaznívají právě nyní, protože realita je téměř úplně opačná. Spojené státy ve skutečnosti světové ekonomice dominují nejpřesvědčivěji od vrcholu prezidentské kariéry Billa Clintona, možná dokonce ještě přesvědčivěji.

V minulém čtvrtletí vyrostla americká ekonomika o 3,7 procenta. Roční růst je téměř dvojnásobný ve srovnání s Evropou a čtyřnásobný vzhledem k Japonsku. Nezaměstnanost je na 5,1 procenta, nejnižší v posledních sedmi letech. Deficit je v poměru k HDP nejnižší od roku 2007 (2,8 procenta v roce 2014).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].