Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kde se vzaly dvě Adriany?

Pražská primátorka zapomněla hlídat svůj obraz

Adriana Krnáčová • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Adriana Krnáčová • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Adriana Krnáčová se stala historicky první primátorkou Prahy se všemi trumfy v rukou. Měla za sebou úspěšnou kariéru v čele protikorupční organizace, kterou dokázala vystavět a řídit, uměla z té doby vysvětlovat veřejnosti témata, je pohledná, samostatná, životem ostřílená, mluví čtyřmi jazyky a hnutí ANO, které ji do křesla šéfky metropole vyneslo, je podle průzkumů u veřejnosti pořád oblíbené. Uběhlo devět měsíců a i ti, kteří Krnáčové fandili, si musí klást otázku, kam se její očekávaný talent na chodbách magistrátu rozkutálel.

„Tak strašně se hlídám, abych neřekla nějakou blbost a neuškodila hnutí ANO, až ji nakonec řeknu.“

Od nevidím do nevidím

Na to, že je v dost složité situaci, působí Adriana Krnáčová v bílé sedačce vévodící primátorské kanceláři docela uvolněně. Před pár dny zasedal zastupitelský klub její strany ANO na pražském magistrátu a tříhodinové jednání pro ni nebylo zrovna přívětivé: kolegové jí vyčítali, že její poslední zásah na Radě hlavního města Prahy dělá straně špatnou službu a že ani ona s nimi nejednala přímočaře. Adriana Krnáčová, jak známo (tématu se věnoval minulý Respekt), předložila na jednání radních vlastní návrh složité normy týkající se stavebních předpisů v Praze, materiál, který dá mantinely developerům a určí tvář města, a prosadila, že se ta agenda odebere jejímu náměstkovi za zelené Matěji Stropnickému. O tom odebrání sice její kolegové z ANO i ČSSD věděli a souhlasili, protože podle zpráv z ministerstva pro místní rozvoj nebyl Stropnický s to vyslyšet při práci na dokumentu požadavky státní správy, jenže o tom, že předloží vlastní předpis, se s nimi neradila. Rozpoutala se bouře a už se spekuluje, že Krnáčová může v čele magistrátu skončit. Svým kolegům z klubu i těm z koaličních stran sice vysvětlila, že se snažila udělat rázný manažerský řez nejlépe, jak to podle ní šlo, jenže zároveň řízla i do sebe.

„Rozhodla jsem se rovnou předložit nový předpis, protože už to znám. Kdybychom ten bod stavebních předpisů na radě přerušili, táhly by se debaty dalšího půl roku nebo rok a z přepisů by nebylo nic,“ vysvětluje Krnáčová, proč nakonec předložila a hlasy ANO a ČSSD prosadila ke schválení lehce upravený – podle právních požadavků ministerstva pro místní rozvoj – předpis vzniklý už za jejího předchůdce Tomáše Hudečka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].